Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Супер водопад украсява Земенската света гора

16 октомври 2019, 08:53 /Редактор: Калина Петрова

Водопадът Полска скакавица
Сн.: Официална страница

Земенската света гора, от която сме ви представяли забележителни черкви и манастири, е обширен район на час път от София. Но освен духовни, той притежава и уникални природни богатства. Въпреки че планината не е висока, сега през есента – приказно обагрена не само в зелено, и в златисто и червено, един от най-високите и от най-красивите водопади у нас е именно в това прекрасно кътче на България, което за съжаление малцина познават добре.

„Полска скакавица” е на 700 м надморска височина, на 80 км от София. Намира се на две крачки от Земен с прочутия му манастир, където сме ви водили. Водата пада по неповторим начин от 50 м височина. Тя идва от приток на голямата река Струма, който местните хора наричат Широки дол.

Скалните тераси в пропастта, където стихията се стича, са назъбени и се оформя изключителна и много фотогенична гледка. Дивотата и богатата растителност добавят колорит на това без друго чудно място. Всичко е точно толкова прекрасно, колкото го е направила природата. Без човешка ръка да го докосва и човешки крак да го стъпка. Водопадът е оценен едва преди половин век като природна забележителност, по времето на соца. И понеже мястото все пак е разположено насред Земенската Света гора, недалеч от неръкотворната атракция, която спира дъха, е ситуирана черквата „Свети Димитър”, което превръща местността в неповторима.

Храмът е на 127 години. Ако пътувате с влак, посоката е от София за Кюстендил или обратно, си има едноименна спирка Скакавица, от която по тясна пътека, през тунел и покрай изоставена къща, друмът ви отвежда до водопада. Пътят е около 2 км или се минава за около половин час. С кола от през село Ръждавица и малък прелез, по тясно асфалтово шосе със завои нагоре, следва табела и черен път. Оттам е по-добре да се продължи пеш, като се върви към час и половина.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ