Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Китайска компания нае един от Соломоновите острови

17 октомври 2019, 11:08 /Редактор: Надежда Христова

Тулаги е остров с площ 2 кв. км и население от 1200 души
Сн.: iStock


Китайска компания подписа споразумение да наеме цял остров от Соломоновските острови, ден след като Пекин „нае“ тихоокеанската нация за свой съюзник в стратегическия регион, сочат документи, достъп до които е получила АФП.

Изтеклите документи показват, че Централната провинция на островите е сключила „споразумение за стратегическо сътрудничество“ за о-в Тулаги, който има естествено дълбоководно пристанище с фирмата „Чайна Сам груп“ на 22 септември.

Ден по-рано Китай и Соломоновите острови установиха дипломатически отношения, след като Пекин убеди бедната тихоокеанска нация да скъса връзките със съперника Тайван. Тулаги е остров с площ 2 кв. км и население от 1200 души, както и бивша японска военноморска база по време на Втората световна война, когато е бил обект на яростни боеве.

Споразумението с китайската компания споменава създаване на рафинерия, но потенциалът за двойна употреба като база на китайската армия със сигурност ще предизвика притеснения в Китай и Австралия.

„Чайна Сам груп“ обяви, че ще сътрудничи със Соломоновите острови в сфери като търговия, инфраструктура, риболов и туризъм.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ