Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

24 км се точи най-дългият плаж в Европа

18 октомври 2019, 09:40 /Редактор: Калина Петрова

Плаж в област Мурсия, Испания
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Даже и през октомври в испанската област Мурсия може да се ходи на плаж. Точно този е месецът, който тук го имат за край на лятото. И се хвалят, че при тях слънцето не топли само 2 месеца в годината, но те са през зимата. А при тях поне, е далеч, като дори тогава температурите са пролетни. Не е случайно, че макар и не така популярен като Добрия и Златния бряг край Барселона, Белия край Валенсия и Слънчевия между Малага и Гибралтар, тукашното крайбрежие е известно като Топлия бряг.

Та има сериозна причина да отскочите с лоу-кост полет до доволно населения с българи Аликанте и да го атакувате оттам, за да зърнете недалечната изключителна природна и курортна забележителност на югоизточна Испания. Защото и в хубаво, и в лошо време най-дългият плаж в Европа е истинска атракция и невероятен хит.

Задължителна спирка за всеки уважаващ себе си пътешественик. 24 километра според местните гидове (22 км според повечето международни) ивица е колкото плажовете на Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Дюни, Елените, Несебър и още наши курорти, ама взети заедно. При това, ширината е 100 метра, като в отделни участъци достига до 1,2 км. Плажът се простира от Кабо де Палос до Пунта дел Мохон.

Ла Манга ( Ла Манга дел Мар Менор) е името на невероятното място. Ивицата разделя Средиземно море от местното солено езеро – и то е най-голямо в Европа, което хората тук ласкаво наричат Малкото море. Пясъкът не е най-пухкавият и най-златният, защото произходът му е вулканичен. Но местността с „двете морета” е неповторима. В това число заради околните заблатени кътчета, чиято кал е лечебна. И петте островчета насред езерото, които са идеална цел за любителите на гребането и кану – каяка, които заедно със сърфинга в различните му разновидности, гмуркането и водните ски се практикуват тук целогодишно. Местните туристически власти са си направили труда да създадат специални есенни програми за посетителите, които не търсят само плаж – от джаз фестивали до кулинарни уроци, от приключенски туризъм в близките планини до занимания „с изключен телефон” за пречистване на душата и тялото, от фото турове до различни видове колоездене, от катерене до рафтинг, специални археологически екскурзии.

А цените са като при нас в България – ако пазарувате от супера, и по-ниски за повечето неща. При много по-високо качество. Курортната индустрия на масовия туризъм стъпва по тези красиви места през 60-те години и за съжаление сградите покрай най-дългия плаж не са от най-красивите – имате избор дали да си вземете хотел или апартамент.

Не пропускайте да опитате рибата, която тук винаги е прясна, защото я вадят директно от морето – не дълбоко замразена и незнайно от къде, каквато се продава при нас, но също е велик местен специалитет.

Десертът папарахоте е посветен на един от символите на тази част на испанското крайбрежие – лимона. Не, не става въпрос за включване на киселия плод, а за използване на листата му за овкусяване и придаване на неповторим свеж аромат на сладкиша.

Няма по-популярен местен продукт от хамона – в този регион се прави най-фината испанска шунка със световна слава „Серано”. Също и имперските наденици от Лорка. От плодовете сега е сезона на десертното грозде. Прочутото мурсийско сирене тук обичат да го топят във виното си, от което пък има 3 популярни района в околността.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ