Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Шарената Каменна сватба e на 35 млн. години

23 октомври 2019, 16:16 /Редактор: Калина Петрова

Вкаменената сватба край Кърджали
Сн.: Уикимедия

Докато поради добрия си пиар Белоградчишките скали се радват на широка популярност сред любителите на вътрешния туризъм, един не по-малко интересен природен феномен остава незаслужено в сянка. Може би поради факта, че Кърджалийският край – един от последните присъединени към свободна България, не е смятан за атрактивен от повечето българи. Само на 5 километра от областния център е Каменната сватба.

Това е група от каменни фигури, изваяни от времето, вятъра и дъждовете по причудлив начин, а на всичкото отгоре и чисто натурално обагрена в различни цветове. Освен по колорит, каменните творения на майката природа са контрастни и по височина – варират от половин метър и стигат до 10. Според учените скалите с уникални форми са остатък от дъното на море, каквото е представлявал този хубав край в прастари времена. Даже е трудно човек да си представи възраст от 35 – 40 милиона години – епоха, в която не е имало хора.

Разбира се, Каменната сватба не се е получила наведнъж, именно заради различното време и видовете минерали, които са характерни за отделните късове едни са бели – белезникави, други жълтеят, има зеленеещи, розовеещи и червени. Те са част от селото с уникалното име Зимзелен, като се намират, след като минете табелката за него, но се отклоните от шосето, за да спрете. На 300 метра е уникалното каменно шоу. Въображението на местните хора е определило „ролите” на различните скали, които са част от „сватбата”.

Младоженците, исполински изправили 10-метров ръст, са червеникави – традиционната българска булка е носела именно тази багра, преди да дойдат европейските моди и нрави, а сватбарите са бели, каквито са след освобожденските ни разбирания. Естествено, като за всички чудеса у нас, си има и легенда. По обясними причини – къде се разиграва, тя не е свързана с обичайните митове тип: „даваш ли даваш на турска вяра”. А е мюсюлманска, въпреки че в нея никой не говори за етноси и религии. Местен младеж се влюбил в мома от съседно село. Понеже била забулена, той харесал невероятните й очи. Откупил я със злато и вдигнали сватба. Докато траел купонът обаче, вятърът отвял фереджето й и се оказало, че това е зла прокоба, която вкаменила цялата сватба – цяло весело шествие. С този не-„хепи енд” завършва историята и се обяснява локвата в нозете на младоженците, превърнали се в скали.

Соцът прави 40-те декара на природния феномен защитен обект. Това става точно преди 45 години, когато започва и строежът на фамозната магистрала „Хемус”. Без никакво съмнение, това е едно от най-фотогеничните места в родината и човек просто не може да спре да снима, попаднал там. 


Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ