Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Розови и бели плажове, лято 12 месеца в Индонезия

25 октомври 2019, 11:05 /Редактор: Калина Петрова

Розовите плажове в Индонезия
Сн.: Димитър Караниколов/ Instagram @karanikolov

Когато ви заведохме на розов плаж на Сардиния, вече затворен за посещения, за да бъде съхранен, не сме и предполагали, че напълно свободна ивица в тази багра има и на другия край на света. На повече от 12 000 км от София е архипелагът Комод. Той е в източната част на Индонезия – държава с над 17 500 острова.

Как да стигнете дотам? Летите по-малко от час до Истанбул, оттам – още 11 до Джакарта – столицата на Индонезия, после още около  2 часа с вътрешните линии и кацате на летището на Лабуан Баджо.

От малкото местно пристанище или от кея на някой от малкото луксозни хотели вземате лодка, корабче, яхта или моторница до острова Падар. Той е забележителен с много неща, но най-вече с чудесните плажове наоколо. Най-прочутите са два. И двата са с розови пясъчни ивици. Ефектът се получава заради останките на хиляди корали, които образуват нетипичната багра. Най-прочут е Розовият плаж. Тъй като островът му е необитаем, а поради това ивицата е абсолютно непокътната от човека и цивилизацията. Дотолкова, че трябва да бъдете внимателни, защото наред с вас, може да се окаже, че плажуват и опасните местни наследници на динозаврите – огромните – до 4 метра, гущери – комодските варани. Рискът си струва, понеже красотата на това място е неземна, някой би я определил като лунен пейзаж, но не отблъскващ и студен, а топъл и красив, с прозрачно море, което прелива по нюанси на синьото в дълбочина, и фин пясък по ивицата. В края й той наистина розовее. А тук-таме са пръснати прочутите корали, които придават цвета на плажа.

Другият най-прочут е Лонг Бийч. По ирония на съдбата, той е по-розов от Пинк бийч. Освен, че – както се разбира от името – е и по-розов. Наоколо по островите има и безброй приказни бели плажове по малките и по-големите островчета от архипелага.

За когото е скучно да лежи цял ден и да се пече или се притеснява от силното слънце, от което няма как да се скрие на тези плажове, може да се разнообрази като се гмурне - само с шнорхел или със сериозна екипировка – за да разгледа уникално красивия подводен свят на Индонезия. Смята се, че най-хубавото място за това е около острова Канава. Ако сте с моторница или яхта, ще успеете да се вместите като програма в светлата част на деня, а по невероятно красивото в тази райска страна време на залеза, ще се приберете.

Ако сте с по-бавно плавателно средство, щом падне здрач, можете да наблюдавате как излитат прилепите от една островна джунгла и се отправят към близкия град – шоуто винаги е в един и същ час и човек се чувства като във филм да наблюдава как побратимите на Батман летят към луната.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ