Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Сърни пият от морето под върха на остров Падар

30 октомври 2019, 10:39 /Редактор: Калина Петрова

До о-в Падар се стига само по море
Сн.: Официална фейсбук страница

Остров Падар е един от основните в красивия индонезийски архипелаг на Комодо. До него се стига само по море, като лодките тръгват от Флорес, където е летището на Лабуан Баджо. Островът е много красив с белите плажове, които обкръжават отвсякъде тази красива педя земя в Индийския океан. Погледнат от високия му връх, който се издига чак до облаците, Падар прилича на нещо като индонезийската версия на Рилските езера – така са наредени заоблените му заливи.

Отгоре, докато се вие пътят – почти целият направен на стълби за по-удобно изкачване и слизане, се открива чудна гледка към целия архипелаг на Комодо, който е смятан за един от най-красивите в целия свят. Долу обаче също има атракции. Някои ще обърнат внимание на скупчените около пристана и в началото на пътеката към върха на острова търговци, които предлагат абсолютно оригинални и природни перли, не онези – китайските, които срещу големи пари се продават в Европа.

Други ще пият със сламка онова, което крият в себе си кокосовите орехи. Доста приятна награда, когато потни и изморени слезете, след като вече сте покорили висините на Падар.

Трети ще се възхитят на една неповторима гледка: как малки сърнички и еленчета – повече приличащи на кози, отколкото на едрите си „роднини” по нашите земи, пият вода. Ала не от планинско езерце, а направо от морето – по-точно от самия Индийски океан. Това е специална порода, която се е адаптирала към местните условия и се чувства прекрасно, въпреки оскъдната растителност на острова. Неприятното е, че елегантните и мили животинки имат предизвестен край – изяждат ги другите забележителни животни, които живеят единствено и само по тези места – комодските варани, за които ще ви разкажем допълнително.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ