Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Последният динозавър живее на Комодо

1 ноември 2019, 13:29 /Редактор: Калина Петрова

варан
Сн.: Официална фейсбук страница

Лох нес не съществува, но друг вероятен наследник на динозаврите – комодският варан, си е жив и здрав, радва се на своите два полови органа – единият е „камуфлажен”, както и на голям туристически интерес.

Може да бъде посетен в покоите си на островите от източния индонезийски архипелаг. Един от тях е преобразен на открит зоопарк без клетки – животните – освен варана, това са диви биволи, коне, прасета, а също много маймуни, отровни змии и всякакви птици, живеят на воля сред полета и гори. Хората, които идват, са предупредени за опасната разходка, която обаче хиляди туристи всеки ден правят. Всяка група е придружавана от „рейнджъри” с дълги геги за всеки случай, от които ще разберете, че дивите животни никога не нападат първи, но ако ги уплашите, не сте в безопасност – те се защитават.

Пристигнали на малкия пристан на Ринча, както се нарича късчето земя в Индийския океан, сте посрещнати от малки, но доста любопитни човекоподобни. Между другото, думата орангутан е тукашна – означава „горски хора”. Както и думата „гуру”, което ще рече „учител”, но то е друга тема. Минали покрай пристанищните маймуни, се отправяте към обиталището на комодските варани. Те се разхождат навред между къщичките на техните гледачи и околните гори. Под сградите на сянка ги чакат местните сърни и елени, които са тяхната храна. Причината да им бъдат доставяни от други острови е, че в противен случай безценният вид на огромните гущери – достигат 4 метра дължина, ще изчезне.

Те са толкова ненаситни, че изяждат и собствените си деца, освен себеподобните си и всичко останало, което им се изпречи на пътя. Какво е спасението от тях ли? Ами, много са мързеливи. Когато си почиват, можете да се снимате до тях, като гледате да не бъдете на по-малко от 2-3 метра, все пак. Но пък, в случай, че ги ядосате – с рязко движение, размахваща се чанта или прекалено навиране, да бъдете бързи не е достатъчно – тантурестите същества изведнъж развиват до 20 километра в час.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ