Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Празникът на Еленския бут е туристическа атракция

3 ноември 2019, 17:50 /Редактор: Калина Петрова

еленския бут
Сн.: Bulphoto

Докато София си върна преди дни Къщата на Яворов, където се разиграва драмата със смъртта на съпругата му Лора, домът на другата най-важна жена в живота на поета и неговата най-голяма любов Мина в град Елена беше превърнат в туристическа атракция.

Оставена с десетилетия да се руши, чорбаджийската къща на някогашния богаташ Юрдан Тодоров, който е баща и на прочут поет, от неотдавна е превърната в нещо като храм на символа на града. А това е Еленският бут. Пишем го с главна буква, понеже той си е национална гордост – онова, което е прошутото за италианците, хамонът за испанците и пършутът за сърбите, хърватите и другите от бивша Югославия.

Заедно с прекрасното филе, се продава и вино на името на Мина в прекрасно възстановената й родна къща. На 16 ноември местните хора организират специален празник на Еленския бут. Той е истинска атракция и дори се организират специални екскурзии за него, понеже не е свързан само с ядене на корем. Посетителите виждат да се разиграва целият ритуал по подготовката на месото, преди да го опитат в неговия съвършен вид.

Прасетата, от които се прави класическият кулинарен продукт, типичен единствено и само за този малък възрожденски балкански градец, са специално угоявани не с какво да е, а с планинска коприва от екологично чистите околности. Колят ги точно на годинка, след това оставят месото им да отлежи в специални дървени съдове. Правят се още бая операции, докато се получи вкусния деликатес, а какви точно – това ще разбере всеки, който реши да си направи малката есенна екскурзия до това живописно кътче на България.

Освен да опита Еленски бут, посетителят на градчето може да се наслади на възрожденската архитектура, да научи интересни истории за местните велики личности, да разгледа първото класно училище в България, фантастичната стара черква на 215 г. и часовниковата кула – другия символ на мястото.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ