Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Кайзер-пастърмата е родена в Кайсери

4 ноември 2019, 10:05 /Редактор: Калина Петрова

Кайсери
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В навечерието на 30-годишнината от Голямата промяна, мнозина сигурно се сещат за забавни неща от соца като например култа към кайзер – пастърмата. Тогава смятахме, че нейното име идва от кайзер, т.е. от Германия. Дано не прозвучи разочароващо, но то произхожда от родното място на деликатеса: турския град Кайсери. Градът е на час полет от Истанбул той е истинско скрито съкровище за туризма.

Тук, а не у нас е роден прочутият архитект на джамии, включително на софийската и на черквата Свети Седмочисленици, заменила мюсюлмански храм на същото място – Мимар Синан. Феноменална е хилядолетната местна джамия, която е основна забележителност на града на пастърмата, като датира още от селджукския период – когато турците нямат Османска империя, 4 века преди да превземат Константинопол и България. Кервансараи и гробници са другите културно – исторически паметници, но има много какво да се види, защото този град е бил важен и при хатите, и при персите, и при древните гърци, и за Римската империя, и за Византия, и за арабите, и за селджукските турци, после - османците.

Природната му забележителност е вулканът, който се извисява на невероятните 3916 м. По него има условия за катерене, от него – за рафтинг, делтапланинг и какви ли не спортове, но най-прочут е със ски курорта си. Хотелите на турското Банско са разположени на 2100 м височина, на 19 км от града и на 40 минути от неговото международно летище. Пистите са 150 км, като 55 км от тях са официални, а другите са свободни. Понеже се спускат от 3360 м надморска височина надолу, снегът се запазва половин година и вече може да се кара. Лифтовете са 14. А картата за тях струва 11 евро за възрастни и 8 евро за деца. Просто няма нужда да сравняваме с Банско. Особено, като се има предвид, че само на час път е световноизвестната атракция – скалите на Кападокия с причудливите форми на пирамидите от камък и стотиците разноцветни балони, които летят помежду им.

Но нека да се върнем на кайзер – пастърмата. За местните хора тя остава в сянката на мантъ, което е местният специалитет, както и на кюфтетата с цветове от тиквички. Традиционният десерт тук се нарича Невзине. Пастърмата обаче си е класика. Приготвя се от телешко месо, което се суши по специален начин и се сервира като мезе – и това е турска дума, а местните обичат да я слагат и в баниците си, които тук наричат „бюрек”. За туристите, които искат да си вземат за сувенир пастърма, най-доброто място за дюкянчетата в стария град зад двореца на Кайсери, т.нар. Кале. Разбира се, не пречи да го сторите и по време на шопинг в модерните молове на града.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ