Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Морето, планината и виното се прегръщат във Фуроре

7 ноември 2019, 14:33 /Редактор: Калина Петрова

ЮНЕСКО призна за световно природно наследство неговия фиорд заради несравнимата му красота.
Сн.: Официална фейсбук страница

Фуроре – градът на виното, пише на табелите на едно населено място, което сякаш е нахвърляно на всичките 550 метра денивелация, по които всеки, който иска да достигне Амалфи, където ви водихме преди месец и половина, с кола е принуден да слезе. А, когато се връща, добре е да спре. Например в някое от винарските имения, където точно тези дни отварят новото вино.

Гроздето се набира в първите 10 дни на октомври, преседява двадесетина дни или малко отгоре в бъчвите и е готово за първите си почитатели: бяло, розе и червено с невероятен вкус точно в този момент. Лозята, от които се прави са красиво накацали по живописните скали над Тиренско море, прочуто със своя невероятен и дълбок син цвят, който край брега, заради белотата на камъка прелива във всички нюанси на този богат цвят, неслучайно превърнат в символ на Италия, чиято най-красива част е именно тук.

Градчето е разделено на 3 махали по хълмовете, а ЮНЕСКО призна за световно природно наследство неговия фиорд заради несравнимата му красота. А има и артистични забележителности като многото нарочно рисувани стени покрай тесния и изпитващ нервите на шофьорите път от морето до върха и обратно. Тук е добре да сте наели местен шофьор, а не да пробвате пилотските си способности зад волана, защото трасето наистина е повече от рисково, а наложителното разминаване е цяло чудо всеки път, а се повтаря многократно.

И, по ирония на съдбата, заради терена, няма как друго яче да се придвижвате, освен с кола – за тротоари и пешеходци място няма. Името Фурор идва от римско време, когато древните били пленявани от вкуса на тукашното вино. От тяхно време датира и прекрасната традиция за направата на божествената напитка. Откриването на това място за широката публика става, след като в него се влюбва Роберто Роселини и го снима във филмите си – част от бума на италианското кино с неговия неореализъм.

Бащата на Изабела Роселини и мъж на Ингрид Бергман превръща градчето в световна сензация. Двамата с най-великата италианска актриса Анна Маняни, която снима тук, се влюбват неудържимо във Фуроре – заради името, виното, уникалния мост над морето, плажа под фиорда – един от най-малките, но най-красивите в цяла Италия, заради църквите от 14 - 16-и век във всяка махала, които са наистина безценни.

Най-забележителен от храмовете е посветеният на Св. Елия, изрисуван 2 века след вдигането му около 1300 г. от Анджело Антонело да Капуа. Наред с черквите, има и многобройни параклиси за разглеждане. И все пак природната красота е онази, която пленява в това благословено място. Зеленината на лозите, лимоновите и портокаловите дръвчета, които ухаят, градините с алени домати, които местните наричат „златото на Фуроре” – рустикалният пейзаж е наистина впечатляващ.

Градчето е регистрирано като DOC – деноминация за произход, с висока класа и дава съществен принос за винарската индустрия на Италия, която и тази година е номер едно в целия свят, като бие френската и испанската. По тази причина виненият туризъм с разходки в лозята и дегустации е специалитет на местните. В най-изисканото имение Мариза Куомо турът е 2 часа и половина, като се води на италиански и английски език. Гостите на една от най-квалитетните винарни на Ботуша покоряват хълмовете, където виреят лозите, от които се прави виното, кацнали на стръмните скали над прозрачните води на Амалфитанския залив върху фиорда на Фуроре. После се потапят в очарователната изба, където не просто опитват вината, но и го правят в компанията на типични ястия, приготвени от екологичните локални продукти – от прочутите лимони, през органичните сирена от Азерола на върха на възвишението, прославените тукашни домати, морската храна, хваната същата сутрин от рибарите в Тиренско море.

Качеството се гарантира от принадлежността към асоциацията The Grand Wine Tour – световната марка за изключителност в сектора.

Имението открива приказни гледки от своите 500 м над морето и 50 м под върха. Заема 10 хектара. Върховният бранд Gran Furor Divina Costiera – Гранд Фурор Божествено Крайбрежие, се прави от 1942 г. от семейството на Мариза Куомо, която заедно с мъжа си Андреа Ферайоли основава предприятието. Което си е било голяма смелост насред войната в един от най-бедните краища на мизерстваща Италия. Въпреки това пари не се пестят нито за сортове, нито за изящните френски дъбови бъчви. Сред белите шедьовърът е Furore Bianco Fiorduva – Гроздово Цвете бяло от Фуроре. За него от местната кухня се препоръчва октопод с лимон и топъл сос от червени портокали. За козето сирене върви Ravello Bianco Costa d'Amalfi Doc, за рибената супа – розе, а за десерт се взема тирамису с дошло отново на мода местно амарето – ликьор за спокойствието на стомаха. По отношение на настаняването, в момента малките семейни хотели по хълмовете на Фуроре предлагат стаите на цени от 50-ина евро, което е допълнително изкушение за пътешествениците.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ