Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Пантеонът в Гургулят е над живописно ждрело

8 ноември 2019, 14:22 /Редактор: Калина Петрова

Гургулят
Сн.: Уикимедия

 7 ноември е дата, която свързваме с какво ли не, но не и с една от най-великите битки в родната ни история. И, ако за вас „Гургулят” е само име на пряка на бул. „Витоша” от двете страни на парка на НДК в сърцето на София, значи е добре да посетите първия близък свободен ден и да видите едно от чудесата на България, които са и сред големите й тайни. Това е родната пирамида, подобна на онези на маите, които няколко пъти не отгатнаха в календара си края на света.

Само на половин час с кола е от София. Става въпрос за Пантеона на безсмъртните чеда на Майка България. С това патетично име е кръстена пресечената пирамида, издигната при соца – през 1985 г. в чест на 100-годишната от Съединението и на последвалата го Сръбско – българска война, която е единствената победоносна след Освобождението на България. И по – точно на една от най-славните й битки – при село Гургулят.

Съвсем според традицията, която повелява светилищата от по - нова епоха да бъдат разположени върху останките на онези от по – стара, монументът е издигнат от Строителни войски, каквито вече нямаме, в местност с красноречивото име Църквище. Там за 50-годишнината на битката е вдигнат храм – паметник, приличен на софийския „Александър Невски”, ала при соца черквата е изоставена и се руши. Някои го определят като Новото гробище на Сливница, но това поетично намигване към класика и патриарх на родната литература Вазов не е на място. Защото и локацията, и битката са съвсем различни, макар недалечни.

Важно е да се каже, че един от легендарните кметове на София – човекът, който пръв прави проект на метрото – Георги Стоилов е архитектът на българската пирамида. Много по-важно е обаче да си припомним защо е издигнат монумента и имаме наречена улица в сърцето на столицата именно на тази битка. Защото, поради малочислеността на нашите войски спрямо тези на противника, местните хора, даже жените, се включват в отбраната на българската току-що съединена държава. С дружните усилия на въоръжени войници и шопи със сопи, врагът е отблъснат, настъплението му е спряно, а нашите започват атака, с която освобождават Пирот и стигат чак до Ниш – нашите си западни покрайнини. Сърбите се предават, ала днешните ни съюзници като Англия налагат оставането на покрайнините в техните земи, както е и досега.

Пантеонът не е затворен, както изглежда отдалеч, а е отворен отгоре и отвътре, като в центъра на интериора му е паметникът на Майка България. Тя е изработена от специален камък, използван само за подобен мемориал при Бородино, където е сразен Наполеон, неговата гробница, Триумфалната арка в Париж и мавзолея на Ленин в Москва. За да изглежда хармонично сред нарочно решения в подчинение на монумента естериор, пирамидата е висока 31 м, а всяка нейна страна е по 30 метра.

Чак през 2005 г. са отпуснати пари за възстановяване на отново рушащия се, също като черквата преди него, мемориал. Незнайно по каква причина пирамидата, която е уникат у нас, е изключена от 100-те национални туристически обекта. Освен паметника, в околностите на Гургулят можете да откриете и друго малко познато съкровище на културно – историческия туризъм.

На величественото ждрело, което местната река е издълбала между две над 100 – метрови канари, ще намерите останките на стара крепост. Руините са към метър и двадесет високи и метър и половина дебели на връх Петлючки камък, под който пък е и пещерата Петлюка, дала името на цялата местност на 11 км от Сливница – град, който се намира на пътя от София към Калотина, който в рамките на столицата наричаме булевард „Европа”.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ