Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

160 км велоалеи на мястото на Берлинската стена

19 ноември 2019, 14:56 /Редактор: Калина Петрова

велоалеи
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

30-те години от падането на Берлинската стена бяха шумно отбелязани преди дни. Но, освен в центъра на немската столица, малцина знаят, че Стената, подобно на китайската, на която сме ви водили, има и извънградска част. И то доста продължителна.

Цели 160 километра, отделяли някога Източна Германия – ГДР, от Западна Германия – ФРГ, които до октомври 1990 г. бяха две отделни държави. Голяма част от трасето е превърнато във велоалеи, а около тях има грижливо засадена, по немски, зеленина. Плюс това тя е от брези, което вероятно е символично – източната част от Германия 45 години е окупирана от СССР, чийто правоприемник днес е Русия, докато „западният сектор” се пада на САЩ и Великобритания.

Днешна Германия е опасана от интересни за туризъм веломаршрути. Те вървят покрай големите реки, които прорязват водещата държава в ЕС като Рейн, Майн и Дунав, катерят планините, следват и линията на легендарната Стена. Цялото трасе е наричано „пистата”. На мястото на стената са изградени 14 велоалеи – всяка с дължина от 7 до 21 км,, по които може да се кара четири сезона – през всички годишни времена, и винаги е любопитно. Обикновено колоездачните туристи минават маршрута за три, пет дни или дори за седмица. Самото историческо трасе е дълго 115 от 160-те километра.

Най-популярната част от Berliner Mauerweg е Хермсдорф – Мите – Шьонефелд (бившото източно берлинско летище), което е около 50 км и може да се мине за ден.

На смартфона на велотуриста може да се намери информацията за всички важни обекти, покрай които се минава и където може да се спре, за да се разгледат подробно. Следващият етап, както се казва по време на колоездачните обиколки, е от Шьонефелд до Гирбницзее – 45 км и оттам 65 км отново до Хермсдорф. Пейзажът е разнообразен – паркове, езера, гори, села, градска част.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ