Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Високо е с най-големите пирамиди и подземен лабиринт

28 ноември 2019, 10:15 /Редактор: Калина Петрова

Високо и неговите пирамиди
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Когато бяхме с вас на разходка до босненската столица Сараево – също като София в подножието на планина, сякаш нарочно, за да разбие любимата ни легенда за нашата като единствена в Европа и света, запазихме една тайна в задния си джоб, за да извадим коза точно сега. Когато с новооткритата магистрала от София до Ниш пътят до тази мистична и много красива природно страна се съкращава неимоверно – поне с час. След този град свървате вляво от магистралата към Белград, минавате покрай Дървения град на Кустурица, пресичате границата, отвъд която е Каменният град с моста на Андрич, по който пресичате и продължавате покрай приказно красивата река Дрина с нейните изумрудени води, а шосето пробива планините с много завои и тунели, които ви отвеждат до Сараево. На двадесетина километра от главния град на сглобената от кантони република с 3 религии, е Високо.

С това име, което означава същото като на български, е едно забележително селище. Въпреки названието, Високо е по-ниско надморски от София – 508 метра срещу 550. Но има нещо, което не само ние нямаме, но и никой на света. Това са най-големите пирамиди на планетата. Обрасли в зеленина, те са запазили своята съвършена форма, като изпреварват по ръст класическите египетски в Газа, където също сме били заедно. Условно местните хора са им изградили легенди.

Едната е кръстена от тях Пирамида на слънцето – най-голямата, висока невероятните 220 м или 50 метра повече от най-грандиозната в Египет. Другата е на луната, издигаща се на 190 метра, третата – на дракона. Те са подредени в съвършен триъгълник, равно отдалечени една от друга. И перфектно ориентирани на север. Всичко това, показва уникални математически способности и перфектно ориентиране на пространството, което е абсолютно необяснимо за същества, които досега смятахме за неразумни, каквито са били нашите балкански предци. Или може би техни роднини от друга планета? Мнозина подценяваха значението на паметниците, но взети проби, изследвани в международни университети, не само в местните на Босна и Херцеговина, категорично показаха, че са изградени от нещо като цимент, който при това датира от неподозирано древни времена – блоковете стигат тежест от 8000 кг. Досега датирахме европейската и близкоизточната цивилизация от около 10 000 години, но за пирамидите се смяташе, че са на 20 000 години. Всъщност, изследванията намалиха местните митове, че дори може да са на 30 000 г. И ги датираха точно преди 24 800 години.

Онова, което никой не може да обясни е как са построени и то значително по-рано от египетските пирамиди? Откъде се е взела технологията за вдигането им? При положение, че тук дори няма река като Нил, с чиято близост в момента на строежа се обяснява необяснимото иначе построяване на пирамидите при Газа.

Да, и покрай Високо минава река, дала името на цялата страна Босна, ала тя изобщо не е най-голямата в света като египетската си посестрима и не би могла да послужи за превозване на огромните каменни блокове, особено в праисторически времена.

Още по-голяма загадка се оказват подземните лабиринти под долината на пирамидите, които представляват необяснимо прокарани подземни тунели, като целият комплекс е наричан Равне. Лабиринтът е с дължина от 1700 м, което значи разходка около 20-30 минути, която с екскурзовод отнема час. Смята се, че турът из високите около 2 метра тунели води до прочистване от вируси и бактерии, поради енергетиката на мястото. По тази причина вътре има и „лековита стая”. Тя е идеално място за медитация на изкушените от езотериката.

Цялостното преживяване може да продължи и в парка Равне, открит преди 3 години. В него има специални платформи за йога и медитация, спираловидна ботаническа градина, специални зони за пикник. Най-забележителен обаче е естественият му амфитеатър,в който при хубаво време се организират феноменални концерти. От 3 месеца там работи специален център за терапевтични масажи и хидропрактики.

Уникалната забележителност на Босна – от пирамидите, през лабиринта под земята до новия парк е дело на неуморната любов към това място на проф. Семир Османагич и неговата фондация под закрилата на общината Високо, която е обявила туристическите атракции за паметници на културата и природата от особено значение и ревниво се грижи за тях и ги маркетира по света, както никоя в България. .

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ