Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Околосветско пътешествие с архитекта Фуксас

5 декември 2019, 15:08 /Редактор: Лилия Чалева

Околосветско пътешествие с архитекта Фуксас
Сн.: Dir.bg

Околосветско пътешествие с Фуксас, който ще прави площад „Св.Неделя” в София. Така модните тази година екскурзии до Пулия започват с директния полет от София до Бари, където пък много други българи слизат от ферибота, взет от Гърция, за да стъпят на Апенините. Един град, който повери проекта за новия си център на Масимилиано Фуксас. Архитектът, когото София избра да пресътвори възловия й площад „Св. Неделя”.

Проблемът в Бари е, че през него минава жп линия, която дели центъра и целия град на две, поради което обявява дизайнерски конкурс за концепция как да промени безрадостната картинка и да се превърне в туристическа атракция. Масимилиано Фуксас и съпругата му Дориана, които винаги работят заедно с техния каталунски колега Жорди Хенрих Монрас, печелят с идея да направят Бари най-зеления град в Италия като се възползват от този пояс земя.

Парк на 2 нива, велосипедни алеи, свързване на новооформения „булевард от зеленина” с обновен градски център с арт акцент с големи пространства и комплекс от сгради е същината на техния проект. За да се впишат зданията, сред които общински, конгресни, културни и други институции, се избира материалът стъкло, за да се получи визуално свързване.

В холандския Айндховен пък на Фуксас е възложено нещо напълно адекватно на нашият площад „Св. Неделя” – големия 7 дка площад „18 септември” с подземен паркинг на 2,3 дка за 1700 колелета, мол на 20 дка, 6 дка офиси, електромаркет. На практика това са 4 свързани проекта в ансамбъл, в 1. Диамантът на цялата композиция е превърналата се в иконична Admirant entrance building, която привлича вниманието на публиката и я завежда пеш в сърцето на новооформения квартал на дизайна.

Още една близка по характер задача заради близостта на катедрала е проектът, който Фуксас прави в немския град Майнц. Piazzetta е полупокрит площад или полуотворена сграда, което издига посетителя от подземното ниво до трето неусетно в полуотворено просторно нещо като здание, което хем е обществено, хем са частни офиси и ижилища под общ стъклен покрив. Цялото наземно ниво е достъпно от околните улици за пешеходците посредством атриум, а канцелариите и апартаментите са достъпни чрез перголи.

Тази игра на форми и използване на неочаквани форми за стълбища - мостове е претворена във великия обект на Фуксас за Армани на нюйоркското Пето авеню, след не по-малко култовите сгради за императора на модата, създадени от неговия приятел архитект в токийския квартал Гиндза и в Хонконг. Творецът отново опитва да свърже през прозрачното стъкло природата на Сентрал парк с глъчката на най-лъскавата улица в метрополиса и отворената към почитателите на великия дизайнер богати клиенти, които не само пазаруват, но и се забавляват на неговата площ. На практика Фуксас свързва чрез оригинална вътрешна конструкция 3 етажа от две съседни сгради зад бляскава като диамант фасада. Всички отделения на 4-те нива в магазина, включително избеното, са съчетани в единно пространство. Някой би намерил в закръглените и спирални някъде мостове – стълбища намигване към МОМА – друг от архитектурните символи на Ню Йорк.

Няма как в едно такова пътешествие на култови неща, правени от Фуксас да не се мине и през централата на Ферари в Маранело с водните огледала и фантастичната игра със светлина през стъклото, която отличава и друг феноменален проект на Фуксас, какъвто е новото панаирно градче на Милано. Уникална е и сградата на новите Национални архиви на Франция, която не е просто хранилище, а в нея са побрани и ултрамодерни офиси, и съвършена съвременна концертно – конгресна зала. Летището на китайския мегаполис и най-богат град Шънджън пък откри цял нов тренд в архитектурата, част от който е и новооткритото преди 2 месеца и вече най-голямо в света летище на Пекин от Заха Хадид.

Даже на най-отдалечения континент Австралия Фуксас е оставил забележителност. Това е проектът му за канберско НДК в столицата на уникалната страна. Australia Forum e правен за централния Парламентарен триъгълник с идеята за пълна прозрачност – намигване към политиците наоколо, които би трябвало да правят конгресите си там. Концепцията е разтваряне на сградата с нейната футуристична фасада в хълмовете наоколо и езерото Бърли Грифин, отразяващи се и сякаш погълнати от зданието.

Култовите сгради от двете страни на реката Кура, пресичаща Тбилиси, където вече сме ви водили – Съдебната палата и артмузея, около всеки от които е организирано цяло огромно пространство, преобразиха цялата физиономия на града и доведоха до надпреварата за все по-нови и все по-оригинални решения в новите му хотели и жилищни сгради в сърцето на грузинската столица.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ