Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

С ретровлак на коледен екобазар в Алпите

12 декември 2019, 10:39 /Редактор: Калина Петрова

Тренто
Сн.: Официална фейсбук страница

Ако сте избрали Северна Италия за празниците, а дотам има много лоу кост и тарифни директни полети от София всеки ден, тази зима има една невероятна атракция, която си заслужава да посетите, особено ако сте взели децата.

Малко популярната сред туристите столица на алпийския регион Трентино Алто Адидже, който иначе е прочут със ски курортите си, където сме се отбивали, извади уникална идея за изкарване на един приятен празничен ден.

Тренто привлича гости за своя коледен базар, разположен на два градски площада - един от най-старите и най-автентичните в цяла Италия. Можете да стигнете дотам от Милано и Бергамо с техните международни летища, толкова популярни сред българите, както и от още няколко града на Ботуша като Бреша и Леко със специални ретровлакове.

Те са композирани от локомотиви и вагони от 50-те и 60-те години, които обаче са реновирани, като за разлика от нашите "модерни" влакове, не само си изпълняват разписанията, но и притежават отопление. От централната гара на Милано до целта са точно 2 часа и 35 минути. След историческото пътуване, туристите се озовават в центъра на Тренто, откъдето пеша стигат до коледните базари.

Могат обаче да вземат и влакче, вече не на релси, а декоративно за гостите на града. То обикаля целия исторически център на прекрасния град. Можете да се качвате и да слизате от него на отделните площади - на единия да разгледате Дуомото - местната катедрала. На другия и на третия да пазарувате или да си купите нещо за хапване от прекрасните местни продукти на базарите.

Домакините уверяват, че не само храните им са био и органични, но дори и електричеството, което се използва за придвижването на влакчето из града и на техните базари - то е добито от водноелектрическите централи в Доломитите - тукашните планини. Всички опаковки, чаши, тарелки, които се употребяват също са разградими и затова природосъобразни.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ