Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Защо Бон е дестинация №5 в света за 2020 г.?

10 януари 2020, 10:41 /Редактор: Калина Петрова

Бон, Германия
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Бившата федерална столица Бон, която през новата година с прискърбие ще отбележи през октомври 30 години, откакто отстъпи на Берлин честта да бъде главен град на Германия изненадващо за мнозина бе определена за петия най-интересна дестинация за посещение в света през 2020 г.

Причината е 250-годишния юбилей на най-известния й син Лудвиг Ван Бетховен. Той е роден в къща на две крачки от тогавашния и сегашния център на Бон с великолепното старо кметство и класическата кръчма до него от 1389 г., където освен гениалният композитор е ходел и друг велик немец – поетът Гьоте. На две минути от площада, на който са тези две съседни здания е Св. Римигиус, катедралата, където е кръстен Бетховен.

Важно е да се отбележи, че датата на това събитие е известна заради стриктния дневник по въпроса, който се води в храма – част от францискански миноритски манастир. Никой обаче не може да каже точния ден на раждането на композитора. Така че Бон и цял свят ще честват нещо, за което не могат да бъдат сигурни, а само да предполагат.

Не по-малко интересно е, че точно в черквата, която странно защо е встрани от туристическите маршрути и човек я открива просто шляейки се, по-точно на нейния орган Бетховен е започнал да се занимава с музика. Тогава е на 10 и взема първите си уроци, а на 13 вече му се плаща като помощник-изпълнител и свири на месите.

Освен на Бетховен, Бон е и градът на бонбонките „Харибо”. За да няма чувство за канибализъм, те спряха продукцията на дъвчащите си изделия с форма на главата на гения в навечерието на неговия юбилей. И остават с производството на сладки гумени мечета. Фабриката е в околностите, но в центъра има специален бутик, точно срещу „Линдт” и недалеч от централната катедрала, на която е опнат плакат, представляващ игра на думи с името на града и популярната френска храна – пожелание за приятно хранене: „Бон апети”.

Наред с другото, Бон е и много зелен град. Най-доброто място да се убедите е една разходка в парка покрай бреговете на голямата река Рейн, която води към съседния по-голям град Кьолн – с великата си катедрала и невероятния шопинг той е любима дестинация за кратки екскурзии от бившата немска столица.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ