Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Трайно расте интересът към ”крилата” на сезона

13 февруари 2020, 12:21 /Редактор: Виктор Стефанов

Николина Ангелкова: Нараства броят на българите, които са избрали родината за почивка и ваканция със семействата си
Сн.: Bulphoto

Анализите показват, че има изключително голям интерес за почивки и ръст в "крилата" на сезона, който е в рамките от 7 до 15 процента - април, май, октомври и ноември. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на "Ваканция и СПА Експо" в Интер Експо център. По думите й това в абсолютни цифри не е много, но показва устойчива тенденция.

Ангелкова свърза очерталата се тенденция с поставения фокус върху културно-историческия, балнео- и СПА туризма, които и тази година са акцент на изложението, както и върху винено-кулинарния туризъм. Министърът заяви още, че тази година ще продължи надграждането на тези усилия и с нови дестинации с религиозни маршрути, които предстои да бъдат разработени.

Изминалата 2019 г. не беше лека, но над 9,3 млн. са чуждестранните туристи, посетили България, което е 0,4 на сто ръст. Това са цифри, които говорят за добре свършена работа с добър туристически продукт, каза министърът. Тя изтъкна, че през 2019 г., са направени над 27 млн. нощувки, което е ръст над 2 процента. Над 5,9 на сто повече българи са пренощували в местата за настаняване в България. Това показва, че макар и с малки стъпки, с общи усилия и с фокуса на ведомството върху насърчаването на вътрешния туризъм има ръст на броя на българите, които са избрали родината за почивка и ваканция със семействата си, заяви Ангелкова.

Министърът изрази увереност, че и тази година ще продължат усилията за надграждане на постигнатото не само със съвместни кампании за насърчаване на вътрешния туризъм и показване на богатствата на страна ни, но и с интегрирани международни кампании на целевите пазари за България.

Няма да затварят интернет платформи за наемане на апартаменти

До месец се очаква представители на туристическия бранш и на ресорното министерство да подготвят предложения за промени в Закона за туризма, с които да отпадне изискването за затваряне на интернет платформите, ако на тях се предлагат апартаменти, които са без регистрация в общините и системата ЕСТИ. Това стана известно от коментар на министър Ангелкова пред журналисти след откриването на туристическата борса. В края на миналата година депутати предложиха освен нарушителите, да се наказват със затваряне и самите платформи, напомни министърът и допълни, че в момента все още няма общ европейски регламент за краткосрочното отдаване на апартаменти през тези платформи (Booking и Airbnb - б.р.).

Всички апартаменти за гости, стаи за гости са длъжни да се регистрират в общините и в системата ЕСТИ. Ако ги няма там, значи извършват незаконна дейност, ако ги няма там, но ги има в платформите, подлежат на наказание - глоба или имуществена санкция, коментира министърът. Тя уточни, че съществуващите и в момента в ресорния закон административно-наказателни разпоредби ще останат.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ