Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

На гости на Св. Валентин в Терни

14 февруари 2020, 16:27 /Редактор: Калина Петрова

Терни, градът на Свети Валентин
Сн.: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Малцина знаят, че превърнатия в маркетингов повод за развихряне на многомилиардна търговия Свети Валентин е от малкото италианско градче Терни.

Намира се в провинцията на виното Умбрия, съседна на Тоскана в сърцето на „красивата страна”, както местните скромно, но справедливо наричат родината си.

Учените още спорят дали Валентин от Терни е един или са двама души, което придава още повече мистика и привлекателност на мястото. Местната легенда, която е канонизирана от католическата църква с век закъснение и е направена световноизвестна от английския писател Чосър в неговите „Кентърбърийски разкази”. Исторически факт при всички тези приказки е, че Свети Валентин е убит от римляните на 14 февруари 273 г. Причината е, че проповядва неприетата тогава от империята християнска вяра, което се преследва от тогавашната власт. Поканен е лично от императора Клавдий II да се отрече от вярата си. Даже дръзва да предложи на владетеля да го покръсти, което вбесява властта. Но поводът за смъртната му присъда, издадена при Аурелиан е, че бракосъчетава мома от своето паство на име Сепария с легионера Сабино.

Империята не може да си позволи „морално разложение” на войската. Ала вместо да накаже свещеника и това да послужи за назидание на хилядите му последователи, го прави икона на съпротивата и всепризнат светец. Та и световен покровител на влюбените и защитник на легендата, че любовта побеждава всичко.

Всъщност, още приживе Валентин се е превърнал в легенда, като едва 21-годишен става епископ на родния си Терни. По онова време постът е наистина само почетен, освен опасна позиция, не гарантира богатства и охолен живот, както в епохите след признаването на християнството и официализирането му.

На мястото на убийството на мъченика на вярата е издигната базилика още в следващия смъртта му 4-ти век, когато това става възможно. В нея и до момента има реликви на светеца, каквито в наши дни се намират и в други храмове из Италия, включително в столицата Рим. Римляните си правят много лоша услуга, тъй като денят на смъртта на Свети Валентин при налагането на християнството просто замества езическия им празник на плодовитостта Луперкалия, който по времето на империята се чества на 15 февруари. Това кара някои изследователи да подозират, че легендата за покровителство на влюбените и любовта от страна на Валентин от Терни е изградена именно, за да бъде заменена датата и да се заличи паметта за старите традиции.

Според тези неверници бенедиктинците, които първи започват да се кланят пред бившия епископ на Терни, имат грижата да разпространят неговата слава при последващото откриване на своите манастири във Франция и Англия, откъдето за него разбира Чосър и така мъченикът получава европейска, а и световна известност впоследствие.

Разбира се, родният град на светеца прави цял маратон от тържества около 14 февруари, които съвсем естествено привличат хиляди туристи от цял свят, които искат да се потопят в любовната аура на това място. Специалната меса в негова чест е истинско чудо, особено в главната катедрала на града, която сама по себе си е изключителна забележителност. Причината е, че нейният бароков облик е дело не на кого да е, а на гения на този стил в областта на архитектурата и скулптурата Джанлоренцо Бернини. Същият, чието дело е и площадът с уникалните колонади и най-важните части от главната черква на католицизма – римската „Сан Пиетро”.

Освен нея и базиликата на Свети Валентин, други християнски храмове, които си заслужават посещението са романската Сант’Ало на 1000 години и „Св. Фринциск” от 13-и век.

Важна забележителност на Терни е римският амфитеатър, който е бил един от най-големите в империята с неговите 10000 места. Той датира от 32 г. преди Христа или е на 2052 години.

Освен ръкотворните, Терни има и удивителна природна забележителност. В околността на стария град, където се събират реките Нера, която протича през него, и Велино е супер впечатляващият 165-метров водопад, известен още като Мраморната каскада.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ