Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Вечерята в първия десертен ресторант е истинско шоу

18 февруари 2020, 14:51 /Редактор: Калина Петрова

Първият в света десертен ресторант се намира в Милано
Сн.: Официална фейсбук страница

Милано е сред градовете, които са свързани с най-голямо разнообразие ежедневни преки полети - тарифни и лоу-кост, със София. Новото чудо там е първият в света десертен ресторант. Ще кажете: че какво ново е това? Сладкарница! Не, не е. Става въпрос за истинско гурме и то не само при оформлението и поднасянето на храната, но дори при представянето на цялостното действие като истински спектакъл.

Така са го нарекли домакините: dessert dining show (десертно шоу с вечеря). Името на шефа е Федерико Ритиньи, а мястото, което е основал, е наречено Dessert Bar. Това е едно рафинирано заведение за готварско - театрален спектакъл. Ресторантът му, който е уникален в света, работи от сряда до неделя само вечер.

Хранетето там се определя от домакините и критиката като "хранително преживяване": food experience. Главните герои в шоуто са шефът - майстора - готвач и барманът. Покрай тезгях от мрамор са наредени 11-те места на зрителите - гастрономи, които с очите и небцето си опитват причудливите творения, които им се представят.

Ритиньи е един от най-известните милански и италиански сладкари, завършил висша кулинария преди 20 г. Опитът му в прочутия ресторант с 2 звезди "Мишлен", наречен "Вилла Креспи" и в "Палацо Париджи" го прави професионалист от висините на световната кулинария. Работи като главен сладкар и на най-ексклузивните хотели в града и във Венеция. Пробва се дори в Норвегия, за да се върне и да вложи всичко научено и заработено в своето място, което му гарантира тотална свобода на изява. Намира го на романтичната улица "Крочефисо" в центъра на своя роден Милано. Той създава изкуството си пред хората, които едновременно храни и забавлява с него. Посещението в храма на сладкарството, в този истински театър на десерта, става само с резервация.

Шоуто трае точно час и 40 минути - 100 минути - стандартът за игрален филм. Той дава две дегустационни менюта на гостите. С много майсторство и още повече импровизация, което прави всяка вечеря неповторима, той твори пред очите на клиентите. Твърди, че концепцията му идва от японското "омакасе", което ще рече "вярвам в теб" или "доверявам ти се". До него е барманът Карим Али, който смесва коктейли, и братът на майстора Флавио, който асистира в "гастрономическата конструкция".

С идването на всяко ново ястие, се сменя светлината в помещението - игра на цветове, звуци и парфюми, по идея на шеф Федерико, който по този начин стимулира всички сетива, а с това и мозъка, през който - според него - задължително минава 95% от удоволствието.

Правят се всякакви закачки като "де-сладиране" на десертите, за да не страдат гостите от усещането байгън при толкова много захар. Менютата са "свободни от глутен". Dessert Bar има феноменален авторски дизайн от прочутия архитект от Бегамо Джузепе Белинели, който търси и постига ефекта на театралност, при цялата елегантност, която е придал на пространството. Така ансамбълът надминава предтечите на първия десертен ресторант: Espai Sucre в Барселона и Room4Dessert в Бали, както и оценения с една звезда от "Мишлен" Coda.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ