Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Сняг от хеликоптер спасява курортите във Френските Алпи

26 февруари 2020, 13:29 /Редактор: Калина Петрова

Сняг от хеликоптер във френските Алпи
Сн.: Официална фейсбук страница

Незапомнено топлата зима във Френските Алпи накара собствениците на курорти, които не могат да разчитат дори на оръдията за изкуствен сняг, които се включват при определени температури,принуди босовете да прибягнат до извънредни мерки. Те карат с хеликоптери сняг от най-високите части на планините и го сипват върху пистите в по-ниските части, където са хотелите.

Това е единственият начин многохилядните гости от цял свят до останат доволни от прескъпата си зимна ваканция. Курортът Монклар например се похвали, че е направил специална операция по пренасяне на сняг, която е продължила 3 часа и е употребила повече от 400 литра гориво. По-бързи се оказали в Лушон – Сюпербаньер в Пиринеите, където се справили за 2 и половина часа, а оценяват засипването на писти от хеликоптер на сума между 5 000 и 6000 евро, предава АФП.

Министърът на околната среда Елизабет Борн остро разкритикува хотелиерите и проведе специална среща с тях, за да ги спре. Според нея тяхната инициатива не трябвало да се популяризира, понеже по някакъв начин помагала на изменението на климата в цял свят. Бизнесмените от Лушон обаче я контрираха, че операцията им е напълно екологична, пък и са били без избор. Така са спасили 80 работни места. Те дават примери с курорти като Льо Мурти и дори с класическия Шамони, където тази зима са затворили още през първата половина на февруари почти всички обекти, които иначе работят едва ли не до лятото. Не само френските, но дори и японските курорти се оплакват от липсата на сняг поради супер високите температури и затварят още в уж зимния февруари.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ