Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Безплатен транспорт в сърцето на Европа от март

26 февруари 2020, 17:08 /Редактор: Лилия Чалева

Мостът Адолф и катедралата Нотър Дам в Люксембург
Сн.: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Люксембург става първата държава в света, в която общественият транспорт ще бъде безплатен.  Мярката влиза в сила от 1 март и има за цел да насърчи хората да се откажат от колите си. Безплатно ще бъде ползването на автобуси, трамваи и влакове.

Стойността на революционното въведение е 41 млн. евро годишно и ще бъде финансирано от данъци.200 000 души от съседните страни идват да работят всеки ден в Люксембург.

През 2013 г. Талин стана първата европейска столица, въвела безплатен обществен транспорт.

"Малката Швейцария"


Люксембург е малка, но славна държава, разположена на границата между Римска и Западна Европа. Взел сякаш най-доброто от двете цивилизации, с времето Люксембург е изградил собствен облик на политическа и икономическа мощ, пише travel.rozali.com.

Наричат Люксембург „Малката Швейцария“ - дали заради природната област от територията й, носеща същото име, дали заради приликата в архитектурно и градоустройствено отношение, дали заради спокойната и някак омиротворена атмосфера, която блика от всяко малко и по-голямо градче. Но всъщност Люксембург се различава от Швейцария в едно отношение – въпреки опитите си да запази неутралитет, страната е член на всички значими европейски пактове – Европейския съюз, НАТО, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Обединените нации, Бенелюкс и Западноевропейския съюз.

Не рядко считат Люксембург за „град – държава с голямо сърце“ -  това е една от най-малките държави в света, чиято столица носи същото име. Тук се признават множество религии (римокатолиците са най-много, но има също евреи, православни гърци, англицисти, протестанти и мюсюлмани), говорят се три официални езика (френски, немски и люксембургски) и живеят десетки народности.

Град Люксембург пък е един от най-богатите градове в света, сериозно утвърдил се като финансов и административен център.  Тук са седалищата на някои от най-важните институции на Европейския съюз, включително Европейският съд, Европейската сметна палата и Европейската инвестиционна банка.

Люксембург е една от най-предлаганите туристически дестинации - културното наследство и хилядолетната история оставят такъв отпечатък в сърцето на всеки посетител, че го карат да иска да се върне там отново и отново, и отново – докато се запознае с всяко древно кътче на територията на Люксембург. Да, макар да може да се обиколи пеша само за няколко часа, градът - държава със статут Велико херцогство, пази наследство, което може да се изследва с години.

Забележителности


Въпреки че цялата територия на Люксембург е осеяна със забелжителности, без съмнение главната туристическа цел е едноименната столица. Разположена върху няколко хълма, в нея се преплитат Старото и Новото, изобилстват разнообразни в архитектурен и стилов план мостове (111 на брой), катедрали, обществени и жилищни сгради, паркове и дворци.

Горен Люксембург впечатлява с готическите високи сгради и тесни кули. Там са разположени и най-значимите държавни здания – Дворецът на Великия Херцог (негова официална резиденция), Парламентът, Кметството (двуетажната сграда в неокласичен стил се издига на централния площад) и катедралата Нотр Дам (построена в бароков стил с ренесансови елементи).

На фона на модерните търговски центрове, административни сгради и огромни банки, някак естествено се издигат древните руини на Стария град (наречен още Монумент на хилядолетието). Първите крепостни стени са построени в началото на X в. около историческия Люксембургски замък, издигнат от първия владетел на страната крал Зигфрид I върху скалата Бок.

До XII в. градът толкова се разраства, че укрепленията обхващат площ от 50 000 кв. м. и стигат до църквата „Св. Николай“ (днес катедралата Нотр Дам). В самата скала пък се намират т.нар. „каземати“ - лабиринт от тъмни и влажни помещения, служили като бомбоубежища на десетки хиляди хора по време на двете световни войни, а днес там е отворена временна галерия за произведения на изкуствата. Особено внимание заслужават и двата големи пешеходни площада "Place d'Armes“ (Площад на Армията) и „Place Guillaume“ (където днес се намира Кметството, а някога площадът е принадлежал на Францисканците).

Една от основните туристически атракции и неофициален символ на Люксембург е мостът „Адолф“, който свързва двете части на града. Построен е в периода 1900 – 1903 г. от французин и люксембурец по подобие на „Уолнът Лейн Бридж“ във Филаделфия, САЩ. Еличественото съоръжение с многобройни арки е дълго над 150 м. и е широко 17,2 м., с четири пътни платна и две пешеходни, и е кръстено на първия монарх, наследил трона, без да има роднинска връзка с предишния - Адолф (управлявал между 1890 и 1905 г.)

Град Люксембург се гордее и със своите музеи, концертната зала на националната филхармония и Консерваторията.

Музеят на модерното изкуство (съкратено от фр. МУДАМ) се намира в старата част на Люксембург, в близост до укреплението Форт Тюнген и се помещава в модернистична сграда, проектирана от архитекта на пирамидата пред Лувъра в Париж Йео Минг Пей.

В близост до него се намира, най-старата църква в града „Св. Улрих“, старинната катедрала Ноймюнстер, Националният природонаучен музей (основан през 1850 г. и предлагащ експозиции в 8 сфери на науката – ботаника, екология, геология и минералогия, геофизка и астрофизика, палеонтология, гръбначни и безгръбначни животни) и Националният музей по история и изкуство (проследяващ развитието на иазкуството през всички епохи на люксембургската история).

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ