Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Защо конен туризъм?

28 февруари 2020, 14:55 /Редактор: Лилия Чалева

Конен туризъм
Сн.: iStock by Getty Images/Guliver Photos

През последните десет години конният туризъм се развива бурно за мащабите на България. Това каза в интервю за БТА Йонка Максимова, дългогодишна състезателка по конен спорт с редица републикански и национални шампионски титли, както и множество победи в турнири по прескачане на препятствия. Понастоящем тя е собственик на конна база в град Нова Загора.

Според нея има голямо бъдеще за конния туризъм в страната, като към него има силен интерес от страна на чужденците.

От близо десет години Йонка предоставя възможност на деца със здравни проблеми да провеждат безплатно т.нар лечебна езда или хипотерапия, като подчертава, че това е терапия, а не лечение.

В навечерието на Тодоровден тя разказа за ползата от общуването с конете и любовта към тези благородни животни, белязала живота й и превърнала се в нейно основно занимание и вдъхновение.

Следва цялото интервю:

- Откога се занимавате с конен спорт?

- С конен спорт се занимавам от 1994 година, когато бях на 14 години. Любовта към конете ми е от дете и по наследство от моя баща. Като фермер и земеделец той винаги е отглеждал коне и е един от първите основатели на организирания конен туризъм в България. Сред успехите ми са редица републикански и национални шампионски титли, както и множество победи в турнири по прескачане на препятствия. Най-голямата ми гордост обаче е участието ми, като състезател в националния отбор по конкур-ипик /прескачане на препятствия/ през 1999 г., когато с кобилата ми Анета постигнах индивидуално редица престижни места. Спортните успехи останаха в миналото като скъп спомен, сега съм горда майка, собственик и менажер на конна база с хотелски комплекс, ресторант и лятна градина в Нова Загора.

- Какво е ежедневието в конната база, която стопанисвате в момента?

- Всекидневието ни не се различава от това на която и да е ферма, в която се отглеждат животни. Ставане рано, почистване на боксове, хранене, ветеринарно обслужване, грижа за екстериора на конете и посрещане на начинаещи, напреднали за уроци по езда, конен туризъм и любимото ми занимание с деца със специфични нужди - хипотерапия. Базата ни се превърна в емблематично място за посрещане на детски рождени дни, семейни тържества, сватби, фирмени партита и романтични уединени вечери и всичко това под пръхтенето и в компанията на вихрогоните.

- Има ли бъдеще конният туризъм в България?

-  Конният туризъм се развива изключително бурно за малките мащаби на страната ни през последните 10 години. Към момента има над 300 конни бази у нас, прилежно описани в "Пътеводител на доВолния ездач" от 2018 година. В този справочник са описани и онагледени породите коне, които се отглеждат в България, предназначението им, селекцията и други неща свързани с конния спорт и туризъм. Бъдещето пред българския конен туризъм е голямо.

Всяка година изникват нови конни бази. Колкото по-специфичен е продуктът обаче, толкова и квалифицираният труд е по-специфичен.  За да работиш с коне, трябва да ги обичаш, да познаваш тези животни, да знаеш привичките им, особеностите им.

За чужденците, например, България е търсена дестинация за многодневни конни преходи. Това се дължи на прекрасната ни природа, разнообразните терени и опитни водачи. С положително въздействие през последните години върху децата у нас се провеждат и специализирани детски лагери с коне и езда. Децата се учат на труд, дисциплина и най-вече на общуване с конете сред природата.

През лятото, през съботно-неделните дни, конните бази често дори не успяват да удовлетворят всички желаещи. Въпросът е тези обекти да са регламентирани места за езда, да предлагат застраховки, здрави коне, отлична амуниция и лицензирани инструктори.

- Може ли да се почерпят идеи и примери за развитието му от чужбина?

- Добри практики от чуждия опит непрекъснато се прилагат и у нас. В това отношение помага и браншовата организация БАКТ (Българска асоциация за конен туризъм), която е и връзката с подобни международни организации. Много конни бази у нас работят предимно с чужденци, което е доказателство за добро ниво на предлаганата услуга, а и здравословна среда за конкуренция. Разбира се, има и недобросъвестни стопани и лошо предлагана услуга, както впрочем го има в други сектори на туризма.

- Скъпо удоволствие ли е конният спорт?

-  Конният спорт е като всеки друг спорт, с разликата, че се грижиш и работиш с живо същество. Скъп ли е автомобилният спорт е аналогичен въпрос. Изискват се инвестиции и поддръжка. Има любителски, аматьорски и професионален конен спорт, които са с различни финансови измерения.

По-скоро въпросът е: скъпо ли е да яздиш? Не. Ако днес отидете в МОЛ-а задължително ще похарчите от 20 лв до 50 лв за пици, кино, картинг. Същата сума ще я отделите, но за няколко часа сред конете, на открито на въздух и ще срещнете хора, влюбени в конете.

- От години организирате езда за деца със здравни проблеми. Бихте ли разказали за идеята, мотивите Ви да започнете това начинание? Деца с какви заболявания могат да се възползват от т.нар. хипотерапия, какви, по Ваши наблюдения, са ползите за тях? Бихте ли разказала за подобренията, които настъпват след упражненията по езда?

- Хипотерапията е лечебна физкултура, при която основно средство е общуването с конете, било от земя, било от гърба на черните красавци. Хипотерапията се използва при нарушения на опорно-двигателния апарат, умствена изостаналост и много други болести. Подчертавам, че това е терапия, а не лечение.

Хипотерпията подпомага основното лечение. Състои се в изпълнението на различни упражнения в зависимост от личните особености и от степента на увреждането у хората.

Световният опит категорично доказва, че този вид терапия подобрява физическото и психическо състояние на деца и възрастни с физически увреждания. Първата реакция на децата, след като усетят коня и първите движения, неизменно е усмивка, защото движението и раздвижването по този начин е съвсем ново усещане.

Модерната медицина все още е безсилна пред синдрома Даун или церебралната парализа, например. Децата, страдащи от подобни увреждания, обикновено водят затворен живот, посещават санаториуми и рехабилитационни центрове. А терапевтичната езда подобрява качеството им на живот, като ги извежда на открито, раздвижва ги и създава взаимодействие между детето и коня, което подобрява неговото емоционално и физическо състояние и има силен положителен психологически ефект.

Конят, технически, е структура, която възпроизвежда движения и ги предава на детето, стимулирайки по уникален начин мускулите и вестибуларния апарат. Ездата се отразява особено благоприятно и върху ориентацията на тялото в пространството, гръбната мускулатура, координацията и състоянието на трупните мускули. Нещо повече, общуването с конете променя душата на човека. Да спечелиш доверието на това грациозно и силно животно изисква сърдечна топлота между животното и човека.

Терапевтите, които практикуват хипотерапия, са все по-търсени, а терапията с коне и езда са все по-популярни у нас. Десетки са примерите, които мога да разкажа за деца, които за първи път само от гальовно погалване на коня изкарват първата си емоция, деца, които са хиперактивни, се успокояват, деца, които легнали по гръб или по корем върху коня, си взаимодействат с него и започват активно да отговарят на движенията на коня. Промени често се забелязват след първите няколко посещения в базата. Промени в дишането, познавателните функции, усещанията, баланса, емоциите и речта на децата.

Задачата в подобни занимания не е никак лесна. Опитният терапевт трябва непрекъснато да анализира пациента и да го напътства според начина, по който се движи конят. Хипотерапията, всъщност, е част от голяма програма за лечение. Тя може да се прилага, като подготвителна фаза, използвайки движението на коня, за да се подобрят мускулният тонус и стойката на пациента, преди същинската терапия. Може да се използва за раздвижване на гръбнака и таза, за по-добра ориентация, по-добър баланс и подобрени рефлекси. Движението на коня може да бъде използвано, като допълнителна процедура след физиотерапия и т.н. Възможностите за приложение на лечебната езда са безкрайни, тъй като ефектът от движенията на коня е много голям.

- В навечерието на Тодоровден какви са традициите, които ще спазите в конната база?

- По традиция за "конския Великден" приготовленията в конната база започват преди изгрев слънце, а по-късно, за да присъстват на празника ни се стичат стотици гости, близки, приятели и ездачи от цялата страна. Дълги години поред, като домакини, отбелязвахме празника на конете с организирани турнири по прескачане на препятствия, с професионални състезатели, богат награден фонд и много зрители. С навлизането на конната езда, като алтернатива за туризъм, фокусът ни се измести към хората, които желаят и практикуват ездата, като любители.

През последните години на Тодорова събота на базата идват цели семейства, предлагаме всичко най-добро, както за родителите, така и за децата.
Никога обаче не пропускаме отколе спазваните обичаи на Тудорица. Конете отрано се измиват, сресваме гриви и опашки. След което, навън, пред всички присъстващи правим истински празник - захранваме ритуално конете с царевица, на присъстващите раздаваме колачи под формата на подкови. Първите наши гости и клиенти, които ще яздят, даряваме бели ризи, за да поддържаме традицията на Тодоровден, а за всички останали на разположение са понита, коне, тучни ливади за пикници, атракциони, барбекюта, забавления, народна музика и нашето топло гостоприемство. Когато имаме възможност, наши ездачи от базата пък отиват и участват в бурните кушии, които се организират по места.

- Какво Ви носи общуването с конете?

- Мога да отговоря кратко - не виждам живота си без конете. Дават ми всичко от което имам нужда: свобода, вихър, любов, споделяне, емоция, утеха. Конете ми дават баланса, който често липсва в нашето ежедневие. Даряват ме с хармония, гонят страховете ми. Общуването с тези прекрасни силни, могъщи и в същото време плашливи животни ми помагат и в общуването с хората. Конете са като хората, всеки си има характер, качества и когато се отнасяш с тях подобаващо с уважение и обич и те отвръщат със същото. А, да имаш приятели коне, това е повече от привилегия. Конете много добре разпознават лошия, изнервения, агресивния, както и добронамерения, смелия и силен човек на енергийно ниво.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ