Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Испания отваря границите си за туристи в края на юни

18 май 2020, 15:44 /Редактор: Лилия Чалева

Терасите на Барселона
Сн.: Официална фейсбук страница

Испания, която е силно зависима от туризма, иска да отвори границите си за посетители към края на юни, когато блокадата заради коронавируса бъде изцяло отменена. Това заяви днес министърът на транспорта, мобилността и градоустройството Хосе Луис Абалос Меко, цитиран от Ройтерс.

Стъпката е необходим тласък за разорения туристически сектор, отбелязва агенцията.

Миналата седмица Мадрид изненада партньорите си от ЕС, като наложи двуседмична карантина на всички чуждестранни пътници и на практика остави границите си затворени, заявявайки, че това се налага, за да бъде избегнато внасянето на втора вълна от Ковид-19, припомня Ройтерс.

Мярката обаче бе замислена като временна и транспортният министър уточни, че ще бъде премахната поетапно и паралелно с разрешаване на пътуванията вътре в Испания, чийто региони отхлабват ограниченията на различни фази.

"Веднага щом ние, испанците, можем да пътуваме до други провинции, и чужденците ще могат да идват в Испания", отбелязва той пред медията Те Ве Е.

"От края на юни ще започнем туристическата дейност, надявам се", заяви министърът. "Трябва да направим Испания привлекателна страна от здравна гледна точка", добави той.

Туризмът създава 12 процента от брутния вътрешен продукт на страната, посочва Ройтерс.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ