Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Затварят планината Фуджи за туристи и катерачи през лятото

18 май 2020, 16:18 /Редактор: Лилия Чалева

Затварят планината Фуджи за туристи и катерачи през лятото
Сн.: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Планината Фуджи - най-прочутият вулкан в Япония, ще бъде затворена за туристи това лято с цел да се предотврати разпространението на коронавируса, съобщиха днес властите, цитирани от Франс прес.

Префектурата Шидзуока, в която се намира най-високият връх в страната (3776 м), съобщи, че ще затвори три от четирите основни пътеки до възвишението. Съседната префектура Яманаши, през която минава четвъртият - най-популярен маршрут, вече бе заявила, че ще затвори и него.

Пътеките ще бъдат недостъпни от 10 юли до 10 септември - това са и рамките на сезона за изкачване на Фуджи, обясни за АФП служител от префектурата Шидзуока. Тази мярка се предприема за пръв път от 1960 г., когато властите са поели управлението на зоната с прочутия вулкан.

Ще останат затворени също хижите и заслоните покрай четирите пътеки, няма да бъдат открити и пунктове за спешна медицинска помощ, добавят АФП и ТАСС.

Планината Фуджи, включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е разположена на стотина километра югозападно от Токио и ясно се вижда от японската столица. Според официалния сайт на обекта миналата година той е бил посетен от близо 260 000 катерачи.
Изкачването на величествения склон често пъти е трудно заради терена и свлачищата, които затрупват пътеките. Японска пословица уверява, че е "безумие да не изкачиш нито веднъж планината Фуджи, но е безумие и да я изкачиш два пъти".

До момента Япония не е толкова силно пострадала от коронавирусната пандемия като някои европейски страни или САЩ - в страната има 16 000 потвърдени случая и 749 починали от Ковид-19.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ