Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Пътуваме до Гърция и Сърбия без 14-дневна карантина от 1 юни

19 май 2020, 17:00 /Редактор: Лилия Чалева

В декларация хората ще обявяват, че нямат симптоми и не са под карантина
Сн.: Shutterstock

На първи юни пускаме свободно пътуване между България и Гърция без карантина, съобщи премиерът Бойко Борисов. Пътуването между България и Сърбия пак е свободно от първи юни, но с подписването на двустранни декларации. Надявам се румънският парламент да вземе подобно решение, но там правителството е в оставка, поясни Борисов.

В декларацията хората ще обявяват, че нямат симптоми, че не са под карантина и пътуват на собствен риск, както и телефон за контакти.

По негова инициатива, днес, чрез видеовръзка, се проведе четиристранната среща между лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, на която са обсъдени и приети тези мерки. На първи юни във Варна ще има и физическа среща на лидерите на четирите държави, каза българският премиер.

Всички страни поздравиха България за начина за справяне с пандемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките, каза Борисов. Важно е да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да се научим да живеем с вируса и с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари.

Българският министър-председател заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса, каза Борисов.

С Австрия и Германия също се коментира активно да има по-облекчени мерки, каза още министър-председателят Борисов в отговор на журналистически въпрос. Освен това има много заводи в България, които са поръчали машини и трябва да пристигнат инженери, за да ги монтират, допълни Борисов.

Междувременно стана ясно още, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се е ориентирал да отвори страната за туристи от всички страни на ЕС, както и от Израел, най-късно от 1 юли, а евентуално дори от 15 юни, съобщи "Катимерини", като се позовава на свои източници. Очаква се решението да бъде обявено най-вероятно утре, когато ще бъдат съобщени и мерките за рестартиране и подкрепа на туристическия сектор от правителството.

 

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ