Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Търкиш еърлайнс предлага виртуално историческо пътуване

19 май 2020, 17:27 /Редактор: Лилия Чалева

Капитан на самолета е Селин Севимли, една от около 70-те туркини капитани в Търкиш еърлайн
Сн.: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Националният авиопревозвач на Турция Търкиш еърлайнз предложи символично виртуално пътуване със самолет до черноморския град Самсун в условията на ограничителните мерки за излизане навън от гражданите в общо 15 окръга на Турция заради Ковид-19.

Онлайн инициативата, наречена "Историческо пътуване" с ПОЛЕТ ТК1919" е във връзка със 101-годишнината от началото на освободителната война на турския народ. Началото й поставя Ататюрк на 19 май 1919 г. в черноморския град Самсун, където пристига заедно със съратниците си с кораба "Бандърма".

Самсун и корабът са знакови места в републиканската история на страната.
19 май се чества като ден в памет на Ататюрк и празник на младежта и спорта.
Търкиш еърлайнз пусна специални символични билети за виртуалното пътуване до град Самсун, на които са стилизирани различни сюжети, свързани с Ататюрк и 19 май, а също и схема на местата в самолета, които желаещите избират и "закупуват" он-лайн.

Над 9 млн.души са "закупили" билети за това символично пътуване.
За виртуалното пътуване бе подготвен специален самолет Боинг 737-900 ER без пътници, който се вижда на интернет.

Капитан на самолета е Селин Севимли, една от около 70-те туркини капитани в Търкиш еърлайнз.

Самолетът излетя от истанбулското летище в 12.25 часа по обяд. В Самсун самолетът прелетя ниско над пристанището и кораба "Бандърма", който е закотвен там, както и над други исторически места, свързани с тази годишнина.

Символичното виртуално пътуване със самолет на Търкиш еърлайнз, което се прави за пръв път в он-лайн среда, стана най-харесваната инициатива в социалните медии от милиони граждани и получи одобрения от милиони граждани, посочиха от авиокомпанията.

Мавзолеят-гробница на Ататюрк в Анкара и дворецът Долмабахме сарайъ в Истанбул, където Ататюрк прекарва последните дни от живота си, днес предлагат виртуални посещения в мрежата.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ