Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Хърватия посреща първите смели туристи (снимки)

28 май 2020, 13:20 /Редактор: Лилия Чалева

Кафенетата и ресторантите са празни на пристанището във Фазана, Хърватия
Сн.: БТА

Малцина безстрашни европейски туристи са се завърнали по живописния адриатически бряг на Хърватия, където собствениците на яхти и къмпинги се надяват, че сравнителната им изолация ще повиши броя на посетителите през следващите шест седмици.

В далматинското пристанище Крило-Йесенице "Черният лебед" е една от десетките ветроходни яхти, все още завързани за кея. Шестседмичните ограничения започнаха да се облекчават в края на миналия месец, две седмици след като сезонът трябваше да е започнал вече.

"За жалост ние сме блокирани тук в очакване на първите гости", казва собственикът Денис Грубиша, чиято яхта може да побере 38 души.
"Надяваме се, че посетителите ще започнат да се стичат от края на юни и началото на юли". Дори десетина туристи във всеки един момент биха го зарадвали, казва той.

По-нататък по брега, край Сплит - древен пристанищен град, претъпкан с посетители по време на нормално лято, две двойки от Германия се ширят в къмпинга Стобреч, който може да поеме до 1100 души.

"Не се замислям за коронавируса, защото имаме достатъчно дистанция", казва с усмивка Руди, един от тях.

Туризмът създава почти една пета от продукта на хърватската икономика, който правителството очаква да се свие с почти 10 процента тази година заради пандемията от Ковид-19. Въпреки това страната все пак очаква да изкара 4 милиарда евро от туристическия сектор, една трета от миналогодишните приходи, след като разпространението на заразата бе поставено под контрол.

"За мнозинството от гостите си ние сме достъпни с автомобил", казва Велко Остоич от Хърватската туристическа асоциация и допълва, че стандартите за безопасност са в съответствие с препоръките на експертите.

Дистанция и дезинфекция


Хърватия отвори границата си със Словения и очаква увеличаващ се брой посетители от Австрия, Унгария, Чехия и Словакия от началото на юни, както и от Германия или Полша по-късно същия месец, по което време е планирано да бъдат отворени хотелите.

Къмпингът Шимуни на остров Паг отвори на 15 май - един от първите, които започнаха най-несигурния летен сезон след хърватската война за независимост от бивша Югославия през 90-те години на миналия век.

"Досега имахме известен брой посетители от Хърватия и неколцина от Словения", казва Тена Хоти, която отговаря за връзките с клиентите, и съобщава, че броят на запитванията за резервации нараства. "В момента сме концентрирали усилията си главно да гарантираме, че служителите и гостите ни се чувстват в безопасност", казва тя.

Къмпингът, който обикновено привлича и австрийци, германци и италианци, може да настани около 4000 души в техни собствени превозни средства или палатки, както и в бунгала.

Служителите носят маски, ръкавици и шлемове, а постройките се дезинфекцират често. Дезинфектанти за ръце са поставени на входовете. Гостите са помолени да спазват дистанция от поне 1,5 метра, включително и на плажа, където служителите трябва да наблюдават, за да предотвратят струпвания, каквито бяха забелязани на много красиви места по света след края на карантината.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ