Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Започна походът ”По стъпките на Таньо Войвода”

31 май 2020, 10:31 /Редактор: Надежда Христова

Походът започна от Тутракан
Сн.: Facebook


Трийсет и петият национален поход "По стъпките на Таньо войвода" е започнал от Тутракан. Това съобщи ръководителят на КПД "Родно Лудогорие" д-р Анатолий Кънев - един от организаторите на похода.

Сред организаторите са Тутраканската община и Историческият музей в Тутракан.
Заради усложнената обстановка в похода участват около 30 души от организаторите, които минават по целия маршрут на похода. Във Фейсбук е направена и виртуална група за националните походи по пътя на Ботев и Таньо войвода, в която участват около 20 000 души, съобщи д-р Кънев.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев.

Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ