Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Мавриций пред екокатастрофа заради петролен разлив

8 август 2020, 15:17 /Редактор: Надежда Христова

Снимки от въздуха показват как петролното петно се разпространява по тюркоазените води
Сн.: Shutterstock


Властите на Мавриций се борят с огромен петролен разлив от японски товарен кораб, който заседна миналия месец край бреговете на популярния туристически остров, предаде ДПА.

Снимки от въздуха показват как петролното петно се разпространява по тюркоазените води край островната държава в Индийския океан. На други снимки от местния вестник "Експрес" се виждат почернели плажове и мъртви морски обитатели.

Грийнпийс предупреди, че разливът от товарния плавателен съд ще има опустошителни последици.

Корабът "Вакашио" заседна около 25 юли и от него сега изтичат тонове дизел и петрол в океана, информира Хепи Кхамбуле, председател на Грийнпийс Африка.
По думите му хиляди видове са застрашени заради замърсяването, като ще има и сериозни последици за икономиката, продоволствената сигурност и здравето на острова. Екипажът от 20 души е в безопасност.

Дебора де Шазал, която ръководи фондацията "Мавританска дива природа", работеща с правителството за справяне с бедствието, каза пред ДПА, че корабът е превозвал 4000 тона петрол.

Екипажът е под карантина. Корабът е пътувал от Сингапур за Бразилия.
За да се предотвратят отрицателни последици за околната среда, поставихме ограда и започнахме да събираме петрола, заяви представител на компанията, като допълни, че причините за инцидента се разследват.

Министерството на околната среда на острова посочи в изявление, че е съставило комисия, която да определи как най-добре да се почисти разливът. Ведомството е предупредило обществеността да не посещава засегнатия район заради токсичните изпарения.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ