Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Повече от 300 находки са разкрити при ”Антична Бонония”

30 септември 2020, 15:23 /Редактор: Калина Петрова
Антична Бонония

Антична Бонония
Сн.: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Повече от 300 находки са открити тази година при извършените археологически разкопки на обект "Антична Бонония" във Видин. Това съобщи доцент д-р Здравко Димитров, който представи на мястото на разкопките пред журналисти резултатите от извършените проучвания във Видин.

На събитието присъстваха кметът на града Цветан Ценков, зам. кметът Борислава Борисова и зам.-научния ръководител Ваня Ставрева.

Откритите находки - лули, цели керамични съдове и др. са от късноримската епоха, ранното средновековие, много монети има и от времето на Видинското царство на Иван Срацимир, когато Видин е последния български град, който се е отбранявал срещу османското нашествие, каза Димитров.

Тази година разкопките в обект "Антична Бонония" са продължили три седмици около част от разкритата порта на града от римската епоха - 4,5 и 6-ти век.

Предстоят едни от най-интересните разкопки в обекта, на който се работи, тъй като той съдържа 15 века история на Видин, каза Димитров.

Ръководството на община Видин смята да отдели една сериозна сума през следващите три години и тази зона да се превърне в един атрактивен туристически и исторически обект, каза кметът Цветан Ценков.

Според него Видин е една от емблемите на България със своята история и култура, като е съизмерим само с Пловдив, Велико Търново и Варна.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ