Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Египет представи 59 саркофага от голямо археоложко откритие

4 октомври 2020, 12:23 /Редактор: Калина Петрова
Египет представи 59 саркофага от голямо археоложко откритие

Египет представи 59 саркофага от голямо археоложко откритие
Сн.: БТА

Египетските власти обявиха, че е открита голяма колекция от добре запазени саркофази на 2600 години в некрополиса Сакара край Кайро, съобщиха световните информационни агенции.

Министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани Ез заяви, че археолозите са открили три шахти с 59 запечатани саркофага близо до пирамидата на Джосер преди три седмици. Те вероятно са от 26-ата династия.

"Присъствах на отварянето на един от саркофазите . . . мумията изглеждаше като мумифицирана вчера" - каза министър Халед ел Анани Ез.

В некропола има още пластове с ковчези, които предстои да бъдат изровени. Извадените саркофази са в много добро състояние и са запазили оригиналните си цветове.

Те са на група жреци и на хора от властта от късния период в древноегипетската история.

На обекта са намерени десетки статуетки и амулети. Откроява се бронзова статуетка на бог Нефертум. Те ще бъдат изложени в Големия египетски музей до пирамидите в Гиза заедно с три други 3500-годишни ковчези от некропола Асасиф близо до Луксор.

Египет напоследък увеличи търсенето на древни артефакти с надежда да съживи туризма, който е основен източник за доходи. Той беше силно засегнат от въстанието от 2011 г. срещу Хосни Мубарак

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ