Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

4 стълбища по света, произведение на изкуството

8 октомври 2020, 09:39 /Редактор: Мария Ангелова

Коя е следващата туристическа дестинация
Сн.: Shutterstock


Може да гледате на стълбищата като на начин за придвижване от точка А до точка Б. Може обаче да се вгледате и в естетическата им страна и да ги възприемете като произведение на изкуството. Каквото често са.Следва разходка  нагоре-надолу и насам-натам по някои от най-легендарните стълбища на планетата... и в България.

Цветните стълби в Истанбул, Турция


Боядисани от един пенсионер за освежаване на квартала, цветните стълби във Фъндъклъ, Истанбул, са истинска радост за очите и предизвикателство за интересни кадри. Намират се недалеч от спирка Фъндъклъ на трамвай Т1 (от Еминьоню в посока Кабаташ).

Вижте актуалните оферти за пътуване до Истанбул!

Стълбището на Ватиканските музеи, Италия

През 1920 г. папа Пий XI заръчва на дизайнера Джузепе Момо да направи впечатляващо вито стълбище към Музеите на Ватикана. Момо прави бронзово стълбище, наподобяващо формата на ДНК, като има два отделни маршрута за качващите се и слизащите.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Италия!

Стъпаловидният кладенец Рани-ки-Вав, Индия


Рани-ки-Вав или Кладенецът на кралицата, се намира в Патан, Индия, на брега на река Сарасвати. Построен е през 11-и век и е пример за характерните за Индия т.нар. стъпаловидни кладенци, които се изграждат по тези земи от 5000 години. Рани-ки-Вав има седем нива стъпала и се е използвал за храм със свещена вода. От 2014 г. е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Индия!

Стълбите на книжарница „Лело“ в Порто, Португалия

Това е една от най-старите книжарници в Португалия, съществуващи и до днес. Книжарницата е на две нива, свързани с огромно, извито, червено стълбище, чиито парапети са направени от дърво и са украсени с уникални дърворезби. По колоните ще видите бронзови баралефи на известни португалски писатели. Части от тавана също са с богата дърворезба, а слънчевата светлина залива меко рафтовете с книги и посетителите, защото прозорците са с уникални стъклописи.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Португалия!

 

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ