Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

В Наречен лекуват 13 болести

11 май 2011, 09:53 /Редактор: News.dir.bg

Уникалната минерална вода успешно лекува 13 сериозни и ”модерни” заболявания
Сн.: БГНЕС

Перспективата на Нареченски бани е в балнеолечението, но курортът може да бъде и част от туристически пакет със скикурортите Чепеларе и Пампорово. Съчетанието да караш ски през деня, а вечер да релаксираш в Наречен се вижда много примамлив на туроператорите, коментират от бранша, цитирани от БТА.

На около 40 км от Пловдив в посока Смолян се намира известният с термалните си извори национален курорт Нареченски бани. Уникалната минерална вода успешно лекува 13 сериозни и "модерни" заболявания от четири основни групи - ендокриннообменни, сърдечно-съдови, заболявания на периферна нервна система и на опорно-двигателния апарат.

В Наречен действат два държавни санаториума - към министерството на здравеопазването и военното министерството, както и частният "Медика". Те използват водите от минералните извори "Соленото изворче", "Очното изворче" и "Бански извор", чийто общ дебит е 5 л/сек или 432 куб за денонощие.

За лечението на един човек за денонощие са необходими 210 литра вода, което означава, че лечебната вода в Наречен е достатъчна за лечението на 1 800 души на денонощие. Температурата на водата, която при изворите е между 24 и 29 градуса е единствената в България, която става за лечение на неврози, депресии, стресови състояния.
Качествата на нареченската минерална вода са много ценни и за още две групи пациенти - диабетици и хипертоници. Тук може да се постигне много добра рехабилитация за пациенти, които са прекарали инсулт, обясняват медиците.

През 1910 година в Наречен започва да действа първата баня, а през 1927 година е разкрит и първият санаториум. През 1935 година се открива и военният санаториум. Тласък в развитието на курорта дават през Втората световна война германците, които построяват в Наречен база за възстановяване на летците си. Наречен е обявен за курорт през 1950 година, като преди и след това на място се строят много ведомствени бази за лечение и релаксация.

Близо до Нареченските бани се намират природни и културни забележителности, сред които Бачковският манастир, природният резерват "Червената стена" край Бачково, Асенова крепост, Кръстова гора, Чудните мостове.

Не е за подценяване и кухнята от Родопите, която се запомня с неповторимия си вкус, твърдят местните хора. Със специалитети като качамак, пататник, родопски клин, марудник, катми, с които се слави българската национална кухня, се гощават посетителите.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ