Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Занаятчии от цял свят дойдоха в Етъра

4 септември 2011, 10:53 /Редактор: Димитър Михайлов

Все повече туристи посещават панаира в Етъра
Сн.: БГНЕС

Над 80 майстори занаятчии от цял свят ще представят изделията си по време на ІХ Международен панаир на народните и художествените занаяти. Това каза Ангел Гоев, директор на Архитектурно-етнографски музей Етъра, цитиран от "Фокус".

Панаирът се провежда от 3 до 6 септември. „Интересът към панаира всяка година расте. Тази година имаме много участия на занаятчии, които досега не са участвали - от Италия и от Шотландия. Чуждестранното участие също е от Мароко, Япония, Румъния и др.

Нашата цел е да вземат участие майстори-занаятчии от всички континенти. По време на панаира ще бъде представена и много интересна фолклорна програма. Изявени фолклорни състави от страната и индивидуални изпълнители ще представят за наслаждение на ухото и душата богата фолклорна програма.

Целта е не само материалната култура, а и богата духовна култура да бъде представена на нашите посетители и Етарът да си заслужи наименованието – „живата българска традиция”, която не е само занаятчийство, а и фолклор”, каза Ангел Гоев. Той посочи, че както всяка година е имало състезание в определен вид занаят, така и тази година състезанието ще бъде по гайтанджийство.

Акцентът на състезателната програма е поставен върху гайтанджийството, тъй като това е един от отмиращите занаяти, за който не се намира пазарно приложение. „През годините са се провеждали състезания между майстори по ковано желязо, дървообработване, топаничарство, грънчарство. Тази година основната тема на състезанието ще бъде гайтанджийство или по-специално изработване на украса от гайтан. Ще участват шест състезатели от цялата страна и след четиридневно изпълнение ще бъдат журирани от компетентно жури. Ще им бъде зададен задължителен предмет, който трябва да изработят и вторият е предмет по избор”, посочи Гоев.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ