Сумата за демонтирането на стъпалата е по-голяма от първоначално предвидените за проекта 1 млн. долара, но според местната администрация си струва всеки долар. Поддръжниците на идеята на властите твърдят, че така наречената "Стълба към небето" е опасна и привлича не само смелчаци, но и нарушители, наркомани и други странни субекти. Но групата "Приятели на стълбата Хайку" се бори за запазване на забележителността и твърди, че градът подценява разходите.

Снимка: iStock by Getty Images

Кметът на Хонолулу Рик Бланджиарди е непреклонен: "Първоначално смятах, че е добра идея да ги запазим. Когато ги разгледахме, започнах да разбирам пасивите на ситуацията, нарушаването на границата, инвазивните видове и огромният риск. Това е правилното решение и ние ще го направим", заявява той пред Hawaiinewsnow.

Снимка: iStock by Getty Images

Стълбата Хайку е една от най-посещаваните туристически атракции на Хаваите, но и сред най-опасните. Веднъж вече тя е затваряна за туристи през 1987 г., но и това не е възпряло потока от авантюристи, които се промъкват тайно от охраната на обекта.

"Стълбата към небето" е създадена през 1940 г. от американските военни, за да бъде осигурен достъп до секретна радиостанция, използвана от ВМС на САЩ, намираща се на един от планинските върхове на остров Оаху в Хавай. През 1950 година дървените стълби са заменени с бетонни. Военноморската база прекратява работа, а бреговата охрана на САЩ поема управлението. Стълбището се състои от 3922 тесни стъпала, а денивилацията е от около 700 метра.

Снимка: iStock by Getty Images