Oсновна забележителност и същевременно едно от най-модерните места в Анкара е наблюдателната кула "Атакуле". Тя се смята и за един от символите на турската столица. Всеки ден хиляди местни и чуждестранни туристи посещават съоръжението.

Кулата се намира на хълм в престижния централен район Чанкая. "Атакуле" е телевизионна и наблюдателна кула с височина 125 м., от която се разкриват спиращи дъха гледки.

Снимка: БТА

Тя се вижда от почти всяка точка на града, а от върха ѝ посетителите могат да видят цялата столица от птичи поглед. В кулата се намира въртящ се ресторант, който прави едно завъртане (360 градуса) за час и половина.

Снимка: БТА

Малцина знаят, че строителството на съоръжението започва през 1987 г. и продължава около три години. Автор на проекта е турският архитект Рагъп Булуч, който го изготвя през 1985 г. Съоръжението е изградено от турски работници от строителната компания "Кутлуташ". Кулата е с диаметър 21 метра и тежи 9000 тона.

През 1987 г. тогавашният турски президент Тургут Йозал участва в церемония по полагане на основите на конструкцията, а на 13 октомври 1989 г. - на 66-ата годишнина от обявяването на Анкара за столица, участва в откриването на кулата. Откритият през 1989 г. търговски център "Тансаш" под кулата е първият в Анкара и вторият подобен модерен център в Турция в онези години.

Името на кулата е избрано чрез народно гласуване. Наименванието на новия символ на града е определено, след като гражданите избират името "Атакуле", което означава "кула на бащата, предците". Това е свързано с изключително уважителното отношение на турците не само към техните предци, но и към "бащата" на турската нация - Мустафа Кемал Ататюрк.

Снимка: БТА

През 2011 г. Реджеп Тайип Ердоган, който тогава бе премиер, участва в откриването на новото осветление на сградата.

Преди няколко години в кулата бе изграден нов търговски център. Той бе тържествено открит с фойерверки на 29 октомври 2018 г., когато бе отбелязана 95-ата годишнина от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Кулата често се осветява в цветовете на флаговете на различни държави, като на 3 март 2021 г. бе осветена и в цветовете на българския трибагреник по случай националния празник на България.

Снимка: БТА

Днес "Атакуле" привлича посетители от Турция и цял свят. Съоръжението включва магазини на престижни марки, кафенета и ресторанти. За любителите на по-силни усещания се предлага и кабина за симулации, с която "се прави полет над цяла Анкара".