Немски вурстчета в пухкави хлебчета и салата от топло кисело зеле носят коледния дух в столицата, забеляза „Монитор”. В самото сърце на София, в градинката между парламента, художествената галерия и университета 22 дървени будки представляват първия у нас немски коледен базар, който е международното продължение на 600-годишната традиция в Германия.

Дървените къщички са много кокетни и в тях се продават само неща, посветени на предстоящите празници. На повечето будки се продават храни и напитки. Най-близо до пешеходната пътека към университета се предлагат типично немски вкусотии като салата от топло зеле за 1,50 лв. На друго място за похапване 100 гр. печено прасенце е 3,50 лв. Върви чудесно с порция печени картофи и специална бира пак за 3,50 лв. Можете да си вземете и половин кило класически свински джолан за 12 лв. Греяното вино е по 3 лв. чашата, а топлият пунш - по 4 лв. Традиционен сандвич с херинга и парченца лук се харчи отново по 3 лв., а класическите претцели (преплетени гевречета) са по 1,40 лв.

В обикновен работен ден хората преминават през немския базар дори водени от ежедневния си маршрут, който за хиляди хора ежедневно минава точно оттам. На единствения щанд с детски книжки се продават много тематични издания за празника. Оригинални немски дървени играчки обаче събират предимно публика, защото 30-сантиметрова кукла на войник от приказката „Лешникотрошачката” струва 180 лв. Дървена въртележка с малки фигурки по нея е 165 лв. Сцена на Рождество с по-евтини материали се харчи за 65 лв. Отново вносни играчки на Дядо Коледа вървят по 43 лв. за размер от една педя до 55 лв. за такъв с глава по-висок от другия. Топките за елха вървят между 5 и 15 лв. за бройка.
В средата на базара висок мъж с голяма черна шапка стои до красиво изработена латерна, но докато от основната сцена се носи традиционна немска коледна музика, той не я завърта.
На високите дървени масички в средата на базара хората най-често ядат вурстчета и пият студена бира. Продавачи коментират, че мнозина опитват за първи някои от германските коледни изкушения, като най-типичните неща не привличат нашенците.

В духа на екологичните начинания за първи път у нас се провежда Зелен коледен град. Светлините на елхата на зеления град бяха запалени със завъртането на педалите на няколко велосипеда, вързани към нея. Там хората също могат да похапват, да пият топли и студени напитки, а организаторите обещават до 10 януари постоянни музикални събития, изпълнение на празнични обичаи и игри.

Базарът на занаятчиите, разположен на бул. „Христо Ботев”, предлага ръчно правени предмети, които наистина са много подходящи за подарък - керамика, стъкло и мед, накити от кристал, сребро и полускъпоценни камъни, художествени тъкани и плетива - пана, шапки и шалове, чанти и раници, етнооблекла. Големите и красиви предмети са и с висока цена, но хубавото е, че човек без проблем може да накупи сувенири от по 5-10 лв., които са достатъчно красиви. На този базар обаче не се виждат по-различни предмети от тези, изложени във всички магазини, които предлагат подобна продукция.