Асоциацията на британските летищни оператори (AOA) отправи критики към решението на правителството на Великобритания временно да възстанови изискването пътниците да носят в ръчния си багаж на борда на самолетите опаковки с течности, които са с обем до 100 милилитра, предаде ДПА.

Браншовата организация посочва, че това решение създава усещане за "несигурност" у пътниците, а на компаниите, които управляват британските летища, е осигурено малко време, за да се подготвят за промените.

Британските власти обявиха, че на всички аерогари в страната трябва да бъдат инсталирани нови скенери. Те ще бъдат използвани, когато пътниците преминават през проверката за сигурност. Ако те бъдат проверени чрез новата технология ще имат право да носят в ръчния си багаж течности с обем до 2 литра, както и лаптопи и таблети.

По-големите летища като "Хийтроу", "Гетуик"и "Манчестър" пропуснаха последния краен срок (1 юни 2024 година), до който трябваше да инсталират новите скенери. Те обявиха, че причината за забавянето са логистични проблеми, посочва ДПА.

Заради това пътниците, които преминават през тези аерогари, ще бъдат длъжни да спазват правилото за течности до 100 мл в ръчния си багаж, с който се качват на борда на самолета, с който ще летят.

Правилото беше въведено през 2006 г. след осуетен терористичен заговор за взривяване на самолети, излитащи от Лондон към САЩ, със самоделни течни бомби. Нарушаването на тези правила от страна на пътниците е една от най-честите причини за забавяния при преминаване през зоната за сигурност в летищата.