Днес, 20 септември, жителите на Букурещ отбелязват своеобразния рожден ден на града. Навършват се 565 години от първото писмено свидетелство за неговото съществуване, пише БТА.

По този повод в събота, 21 септември, ще се проведе най-голямото 3D мапинг шоу в света - светлинно и технологично представление на площ от 23 000 квадратни метра на фасадаta на втората по големина административна сграда в света - тази на румънския парламент.

Гостите и жителите на града ще могат да наблюдават шоуто напълно безплатно между 16:00 ч. и 23:00 ч. местно (и българско) време. Изкуствен интелект ще говори на зрителите от прожекционната повърхност. В събитието iMapp Bucharest ще участва и българското студио за визуални ефекти MP-Studio, които родната публика познава като организатори на фестивала на светлините Lunar.

В два поредни дни (събота и неделя) на "Площада на конституцията" пред сградата на парламента ще има и фестивал на уличната храна (Street Food Festival), определян от местните медии като най-голямото събитие от този род в Европа. Петдесет камиончета ще предлагат на жителите и гостите на града всевъзможни специалитети и ястия, вдъхновени от всички кухни на света. Няма да липсва и жива музика, изпълнявана от румънски групи и световни диджеи. Достъпът до събитието ще е свободен.