В България вече има истински диви коне. В Източните Родопи беше пуснато първото стадо тарпани, предаде БНТ.
Това са древен вид, от който произхождат всички съвременни коне. Те са подарък от Холандия и след като свикнат с нашите условия ще бъдат пуснати на свобода. Еколозите се надяват, че в планината конете ще живеят така, както е било през каменната ера.

Първите 12 тарпана пропътуваха 2 500 километра до България в камион, оборудван с климатици и душове. Конете са от едно семейство. Първата им работа на наша земя беше да се отъркалят в прахта, да проверят всички ли са заедно и да опитат вкусна ли е българската трева. В Родопите няма да им е лесно.
"Вълк никога не са виждали, ще се сблъскат с вълците, и тревата може би ще бъде различно качество от холандската и вода ще им се налага по-малко да пият в началото – това ще са затрудненията при тях”, коментира Христо Христов, експерт по дивата природа.

Първите месеци тарпаните ще живеят в заградена територия с електропастир. За тях ще се грижат български еколози и доброволци от Холандия. През каменната ера в нашите земи са бродили огромни стада тарпани. Открити в пещерите рисунки показват, че древните коне са изглеждали като тези. Все още е загадка кога и защо са изчезнали от България. Еколозите са притеснени как конете ще свикнат с местните условия. Не по-малко обезпокоени, но от конете, са местните хора

"Според мен ще бъдат противоречиви настроенията, няма да са еднозначни „за” и „против”. Това е нормално, защото е за първи път, диви коне са плашещи малко, но пък очакването е голямо”, каза Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград.

В Крумовград се надяват, че в района ще идват туристи да гледат дивите коне. Ако тарпаните оцелеят и броят им се увеличи, ще бъдат разселени и на други места в България. Първата заявка е от природен парк Витоша.