Древен римски императорски дворец на върха на хълма Палатин беше отворен за туристи след близо 50 години затваряне за реставрация, предаде Асошиейтед прес.

Близо 2000-годишният Domus Tiberiana е бил дом на владетели по време на императорския период на древния град. От обширния дворец се открива широка гледка към Римския форум под него.

След десетилетия на структурна реставрация, целяща да укрепи двореца от съображения за сигурност, сега посетителите могат да го разглеждат. При разкопките са открити артефакти от вековете на римския живот след упадъка на империята, информира БТА. 

Директорът на археологическия парк "Колизеум", който включва Палатинския хълм, в писмено описание на възстановения дворец го нарече "дворец на властта par excellence".

В навечерието на повторното откриване служителката Алфонсина Русо цитира римски поет от първи век, според когото обширният дворец изглежда "безкраен" и че "грандиозността му е точно като грандиозността на небето".

Въпреки че резиденцията е кръстена на Тиберий, управлявал империята след смъртта на Август, археологическите проучвания показват, че основите на двореца датират от епохата на Нерон, малко след пожара от 64 г. след Христа, опустошил голяма част от града.

След упадъка на Римската империя резиденцията е изоставена в продължение на векове, докато през 1500 г. благородническото семейство Фарнезе не създава обширна градина около руините.

Резиденцията, построена на северозападния склон на хълма, се смята за първия истински императорски дворец. Освен резиденция на императора комплексът включвал градини, места за поклонение, помещения за преторианската гвардия, която охранявала владетеля, и район за работниците, който имал изглед към Римския форум.