Въпреки малко по-хладното време и постоянните промени на живака, не всички градове са готови да изпратят лятото толкова бързо. Ако сте пропуснали възможността да посетите Средиземноморското крайбрежие или просто търсите почивка с опция за плаж, то тези 6 европейски града могат да предложат по-приятно изживяване, пише NYTimes.

Париж претърпя сериозни метаморфози през последните месеци, а река Сена беше почистена, за да позволи на повечето атлети да се състезават именно там. Някои от местните жители все още си спомнят онези моменти, когато водите на Сена са осеяни с надуваеми дюшеци и пояси. Освен Сена, някои парижани отдавна избират и изкуственото езеро, което се намира в североизточния край на града.

Снимка: iStock by GettyImages

Басейн Вилет се ражда някъде през 2017 г. и разполага с басейни, заредени с вода директно от реката. Всяка година от юли до септември, повечето гости могат да използват изкуствения водоем, както и да се включат в речния фестивал в началото на лятото, когато водата се тества за различни бактерии. Езерото предлага възможност за плуване, достъп до душове, съблекални, чадъри и шезлонги, но броят на гостите е ограничен до 200 души.

Снимка: iStock by GettyImages

Пристанището на Копенхаген често става жертва на замърсяване от канализациите, индустриални разливи и човешко влияние. Датската столица започна да променя всичко това и обърна особено внимание върху идеята, че може да изчисти бреговете и водоемите си, за да позволи на жителите да откриват перфектната прохлада през лятото. Благодарение на по-сериозни инвестиции, жителите на Копенхаген имат свободата да се възползват целогодишно от слънчеви и водни бани. Разбира се, старата северна традиция изисква използването и на сауни, но въпреки по-ниските температури, някои жители не пропускат и зимното къпане около пристанището.

Снимка: iStock by GettyImages

Самият процес за почистване на водите е започнал някъде в началото на 90-те години и с особено сериозни инвестиции за подмяна на канализацията и модернизиране на пречиствателните станции. Копенхаген продължава да има много сериозен трафик от кораби, но вече има и обособени зони за къпане. Излизането от периметъра им коства сериозни глоби. През 2002 г. градът отваря своята първа пристанищна баня. Жителите имат достъп до пет различни басейна, както и три трамплина с различна височина. Със затварянето на пристанище Сандкаж, местните власти отварят втори басейн. Броят на басейните се увеличава от 2015 г. От миналата година вече има и активна публична сауна.

Снимка: iStock by GettyImages

Осло е другият град, който обръща особено внимание на целогодишното плуване. Някога и тук е немислимо за жител да влезе във водата. Корабостроителната индустрия започва да се редуцира значително и градската управа приема най-различни предложения за използването на водния потенциал на града. От началото на 2000 г. започват най-различни проекти, както и ремонт на старите пристанищни зони. Няколко години са необходими, за да се предложи добър проект, обръщаш повече внимание на почистването на вътрешните пристанища. Благодарение на доброволци и помощ от кметството, чистата вода става повод за гордост на местните.

Снимка: iStock by GettyImages

Историята помни някои от жителите, които на смени преминават през водите и събират боклуци. Плажовете вече нямат нищо общо с някогашния си стар образ, а най-интересното място, което може да посетите, е Оперния плаж. Дълга плажна ивица, която отваря врати през 2021 г. за посетители. Някои градски плажове разполагат с душове, трамплин и тоалетни, а в допълнение се отварят и открити басейни със солена вода. Тъй като плуването се превръща във всекидневно и целогодишно занимание за жителите на Осло, очакваната добавка се появява почти веднага - плаващите сауни са отворени през цялата година.

Снимка: iStock by GettyImages

През последните няколко месеца започнаха различни граждански тестове на качеството на водата около английските реки. Изследването посочва, че 83% от водите са замърсени в следствие на отпадните води и селското стопанство. През последните години в Англия се заражда движение на диви летовници, които настояват да започне почистването на водоемите. Кметът на Лондон Садик Хан взима пример от Париж и заявява, че река Темза ще бъде почистена и годна за плуване през следващото десетилетие.

Повечето жители на английската столица посрещнаха тази новина положително. Междувременно мнозина плуват в потока Серпентинен Лидо е лятна традиция за всички посетители в парка Хампстед. В края на XVII век са поставени резервоари за питейна вода, а в края на XIX век се създават и няколко потока. Тъй като самият парк е приятно бягство от градската среда, летните преживявания в него са от особено значение. От 2020 г. Лондон наложи и такси за използване, а приходите отиват за създаване на рампи, инсталиране на нови тоалетни, душове и други.

Снимка: iStock by GettyImages

Мюнхен започва процедура за почистване на река Изар преди повече от 25 години. Тя влиза в града от североизток, а водата идва директно от Алпите. Сумата за възстановяване е близо 38 милиона долара за почистване. Целият процес отнема повече от 11 години, а по цялата река се поставят защитни прегради и станции за проверка на качеството на водата. Властите обособяват и около 8 километра от реката, където може да се плува. Процесът не спира с това и днес Мюнхен има няколко малки плажни ивици, където местните и туристите могат да плуват. Мюнхен има и една особена атракция - изкуствената река Айсбах. Това е сърф атракцията на града, където има инсталация за изкуствени вълни.

Снимка: iStock by GettyImages

Град Базел може да се похвали със своите плажни ивици по река Рейн. Всяка година стотици търсят прохладата ѝ, но целият процес започва през 1986 г. След разлив на химикали, водата се оцветява в червено и предизвиква сериозен екологичен проблем. Властите бързо започват сериозни инвестиции и мерки за почистване. След този инцидент, градът започва да изгражда нова канализация и затяга контрола около различните фабрики, които директно изхвърлят своите отпадъци в реките. Благодарение на тези мерки, Цюрих, Берн и Женева имат сериозна плажна инфраструктура около реките си.

Река Рейн има и особено икономическо влияние за града. Минаващите кораби и лодки могат да се забележат всеки ден, но местната власт има сериозни и строги мерки относно качеството на водата. Водата се проверява по няколко пъти на седмица. През летните месеци мнозина могат да забележат как местните събират всички свои ценности във водонепромокаема торба и след това скачат в реката, за да се носят по течението. Обществените бани като Рейнбад Брейт разполагат с душове, зона за слънчеви бани, съблекални, ресторант и допълнителни съоръжения, с които да направят преживяването далеч по-приятно.