Десетото издание на Фестивала на хвърчилата ще има събития на шест места по Българското Черноморие, сред които и нова локация - курорт Албена. Това съобщи организаторът му Юри Георгиев от "Въздушни чудеса" - Варна, цитиран от БТА.

Празникът тази година "си спомня" за началото през 2011 г. в Шабла, когато бе под егидата на Българското дружество за защита на птиците, и е посветен на крилатите повелители на въздуха. Мотото е "По пътя на птиците", напомняйки за древния прелетен път Виа Понтика.

Походът на фестивала ще премине по Черноморието на България от юг на север. Стартът ще бъде даден на 20 и 21 август на плажа при устието на река Велека, а на следващия ден хвърчилата ще летят над Варвара (местност "Кривото дърво"). Двудневна ще бъде фиестата и в Приморско - 24-25 август, както и на плаж Аспарухово във Варна - 27-28 август. От тази година към феста се присъединява и ваканционно селище Албена. Демонстрациите там ще бъдат на 31 август и 1 септември на централния плаж. Финалът е в Шабла - местността "Малкото море", южно от Фара, на 3 и 4 септември. Във всички дни събитието ще продължи между 10:00 и 17:00 часа.

Фестивалът на хвърчилата се провежда край морето, защото само там има постоянен вятър, на който може да се разчита, поясни Юри Георгиев. Той е поканил въздушни артисти от шест страни - Турция, Естония, Англия, Австрия, РЮА и Индия. Кинотворецът Андрей Кулев, който е голям почитател на хвърчилата, ще заснеме филм за десетото издание на фестивала, съобщи още организаторът. Той разказа, че най-ценени от публиката са огромните хвърчила по 20-30 метра, които са авторска изработка. Самият той шие своите, старае се да кани именно такива въздушни артисти, които влагат творчество, а не купуват атракциите, които представят.

През годините Фестивалът на хвърчилата е събирал десетки хиляди почитатели на своите събития, сподели още Георгиев.

Във Варна публиката достига до пет хиляди души, а в курортите и по-малките селища по две-три хиляди човека посещават красивите фиести. За организацията на фестивала "Въздушни чудеса" получава от Община Варна подкрепа на стойност 5 000 лева.