Симоне Вентурини, член на градския съвет и отговаряш за туризма, заявява, че пробната мярка ще се прилага през пиковите туристически периоди през следващата година, пише BBC.

"Венеция е сред най-посещаваните европейски градове... и затова страда най-много от прекомерния туризъм", казва той.

Свръхтуризмът е признат като спешен проблем за Венеция. Все повече жители на града избират да го напуснат, тъй като туристите заплашват да претопят историческия островен град.

Снимка: iStock by Getty Images

Валентини Рици, докторант в университета Iuav, живее във Венеция от пет години. През цялото това време се бори да намери жилище, и след много усилия намира наемодател, който се съгласява на дългосрочен договор със студент. Други обаче не са имали този късмет.

"Познавам студенти, които трябваше да напуснат жилището си през май или юни, защото наемодателят им искаше да отдаде къщата под наем на туристи през лятото, а те можеха да се върнат през октомври. Такава е била сделката им", казва тя.

Гражданските сдружения Ocio и Venissa са започнали проучвания, за да проследят броя на леглата за туристи и броя на леглата за жителите на града.

Според последната актуализирана информация, докато леглата за туристи са 49 693, то за жителите са 49 308, а през 2019 г.  Венеция е посрещнала почти 13 млн. туристи, по данни на Италианския национален статистически институт. Очаква се броят на посетителите да надхвърли нивата отпреди пандемията през следващите години.

"Целта е да поканим ежедневните туристи да изберат непиковите дни", казва Вентурини. "Искаме да тестваме таксата и, ако е необходимо, да я подобрим. Не можем да обсъждаме в продължение на още 40 години какво е най-добре да се направи."

Снимка: iStock by Getty Images

По-рано тази година ЮНЕСКО заяви, че градът трябва да бъде добавен към списъка на застрашените обекти на световното наследство, тъй като въздействието на климатичните промени и масовия туризъм заплашват да предизвикат необратими промени в него.

През 2021 г. на големите круизни кораби беше забранено да влизат в историческия център на Венеция през канала Джудекка, след като един кораб се разби в пристанището. Критиците също така твърдяха, че корабите причиняват замърсяване и подкопават основите на града, който страда от редовни наводнения.

Не е ясно обаче дали планът за въвеждане на дневна такса ще възпре туристите. Карина от Германия заявява пред BBC, че не би имала проблем да плати таксата. "Ние сме на почивка, 5 евро не са твърде много."

Други посетители обаче са съгласни, че трябва да се направи нещо. "Определено е претъпкано и се налага да се редиш на дълги опашки", казва Кал, студент от Ирландия.  "Но предполагам, че 5 евро са доста, просто да се разходиш".

Мария Фиано, която ръководи организацията Ocio, заявява, че е била изненадана от данните. Само за пет месеца броят на леглата за туристите се е увеличил няколко пъти, обяснява тя. Много бивши правителствени сгради като Търговската камара например сега са превърнати в хотели.

"Това е драматична ситуация, защото бележи трансформацията от град в неград, населен с временни посетители."

Фиано смята, че начинът за справяне с проблема е да бъде ограничено наемането на жилища от туристи, и не е убедена, че дневната такса ще даде резултат.

"Мисля, че мярката на кметството няма да промени ситуацията", казва тя.

Снимка: iStock by Getty Images