Съвършената къща на брега на морето е създадена с много променливи. Архитектурата ѝ трябва да се справя с променящата позиция на пясъка, силните ветрове и наклонения терен, пише BBC. С много внимание в детайлите, точно този вид проекти може да се смята за архитектурно чудо.

Правилната конструкция предлага невероятни гледки, пълноценна почивка и изживявания, които са достойни за снимачната площадка на киното. Никой не подозира, че това строителство е особено предизвикателство и за най-смелите дизайнери и архитекти.

Датското крайбрежие е известно със своето непредвидимо време, следователно къщите там трябва да бъдат с подсигурени външни веранди, по-остри ръбове и да бъдат предвидени така, че да се справят с ветровитото време. Това поне е едно от изискванията на датския архитект Мате Ланге, чиято книга "Земя, Небе и Вода" включва някои от нейните любими проекти. Том Къндиг е друг архитект, който започва разговорите със своите клиенти с един много странен въпрос - "Колко често ще се отваря вратата за излизане на централния плаж?". С правилния дизайн е възможно да се създаде къща, която да се справи с всяко едно време.

Снимка: iStock by GettyImages

Мате Ланге строи една от най-добрите си къщи на полуостров Ютланд. Мате признава, че тази къща е построена на локация, където ветровете просто отказват и най-големите авантюристи да бъдат навън, когато западните ветрове се развихрят. Къщата стои зад пясъчните дюни, а водата се намира на няколко стъпки от нея. Благодарение на растителността, дюните могат да се стабилизират, а това прави цялото строителство още по-сложно. Компактната структура позволява на къщата да стои върху наклонения терен близо до брега, намалявайки силите на ветровете. Южната фасада е предпазена от навесите, които спират горещото слънце да повишава значително температурата.

Снимка: iStock by GettyImages

Ордруп Наес е селце на полуостров близо до Копенхаген. Къщата е защитена от стъклени плъзгащи се врати, които могат да се отварят от двете страни и да усвояват верандите в определено време. Къщата разполага с градина във вътрешния двор, докато западното изложение доставя последните слънчеви лъчи в къщата. Предизвикателството тук може да се забележи веднага. Мате е трябвало да смести всичко в по-малко от 300 квадратни метра, за да запази разстоянието от плажната ивица. Външните стени са покрити от панели, изработени от кедър, вратите и прозорците имат рамки от махагон. Във времето, благодарение на външните фактори, всички тези дървени детайли ще започнат да посивяват.

View this post on Instagram

A post shared by 15 Bilgola Beach House (@15bilgolabeachhouse)

Мате Ланге не е единственият смел архитект в строителството на плажни къщи. Къщата на плажа Бигола в Сидни е изработена от Олсън Къндиг. Тя е построена на плаж, известен със своите страховити бури и силни ветрове през по-голямата част от годината. Къндинг трябва да мисли за слънчевата светлина, наводненията и всички останали изненади на региона. Проектът му включва повдигане на цялата конструкция върху бетонни колони, както и да изгради специална система от щори, която да се затваря напълно в лошо време. Къщата разполага с вътрешен двор и специални водни елементи за охлаждането на въздуха. Бетонните стени са в цветове, които се сливат с пясъчните дюни и скалите в близост.

Снимка: iStock by GettyImages

Карбоновата къща в Малибу също е творение на Къндънг. Този проект е построен така, че да гледа към океана, а звуците от вълните да достигат до верандата. За да бъде построена, къщата е поставена върху специално изработен бряг с отводнителни тръби. Конструкцията позволява здравина по време на бури, а в спокойно време карбоновата къща продължава да е свързана с водния фронт. Фасадата е обърната, за да може собствениците да бъдат откъснати от шума на пътя и всички прозорци са ориентирани към океана и хоризонта. Интересното на това архитектурно решение е, че къщата може да бъде отворена и насочена към плажовете, но същевременно може да бъде напълно изолирана от външния свят.

Снимка: iStock by GettyImages

Крайморският град Рисор е известен като изключение на традиционните скатни покриви. Ърлинг Берг учи в Калифорния и харесва строителната функционалност на щата от средата на века. Особено внимание е обърнал на плоските конзолни покриви. Въпросният може да се справи с 1 метър сняг върху себе си. Тази къща е създадена, за да се справя с бързо променящото се време. Проектирана е така, че да има лесен достъп до външните тераси, както и до вътрешните пространства. Цялата къща се намира под един голям конзолен покрив. Дървените колони са построени, за да го държат на място. Берг е обвил всички основи в смърчов сайдинг от местни производители. Берг избира тази цветова палитра, за да запази стила на норвежките къщи от 50-те и 60-те години на миналия век.

Спомняте ли си "Изкуплението Шоушенк"? Следващата къща се казва Каса Акантиладо и се намира в Зихуатанейо, Мексико. Построена е от Зозоя Аркуитектос и може да бъде открита на приблизително 260 километра от Акапулко. Къщата е построена в отворена дървена конструкция и покрив от палмови листа, спазвайки традицията на мексиканския плаж. Вилата може да се похвали с отворени пространства, инфинити басейн и сериозна веранда. Поради сериозната скалиста местност, входът се намира на горното ниво. Тук всяка спалня има своя тераса, а ъгълът на къщата е направен така, че от всяка стая да има гледка към океана. Двете нива са построени от бетон, а части от него са открити по фасадата.

Снимка: iStock by GettyImages

Крайбрежието Биг Сур в Калифорния е с дължина от приблизително 110 километра, а планините на Санта Лусия се издигат на около 1500 метра надморска височина. Къщата Биг Сур е построена с внимание към сеизмичната активност, ветровете, зимните бури и високите температурни разлики, които настъпват през цялата година. Океанът може да бъде красив, но не е приятел на нито една постройка - корозията често е фактор, с който дизайнерите трябва да се справят. Непостоянния воден поток е следващото предизвикателство. За да не се строи върху пукната скала, целият проект е разделен на две по-големи сгради, обединяващи се от стъклен мост.

Снимка: iStock by GettyImages

Джак Арундел и Ейлид Изат работят във Външните Хебриди, а тяхната впечатляваща къща носи името "Малка тиха до скалата". Проектът им е малка дървена къща, която е завършена с материал от същата скала, на която стои. Прозорците са позиционирани така, че да проследяват движението на слънцето. Къщата се намира в залива Харис на източния бряг на острова в закътан залив. Вътрешното оформление запазва нежните форми от "черни къщи" от камък, торф и слама на Външните Хебриди.

Снимка: iStock by GettyImages

Този дизайн датира от хилядолетия. Първоначалната идея за този проект е да бъде на две нива и да се спуска близо до водната повърхност. Проблемът обаче е друг - скалата е твърде ниско и се оказва опасна. Другият проблем е, че следването на този план увеличава многократно бюджета. След промяна на основния план, дизайнерите прекарват близо 18 месеца в завършване на проекта, макар и да започват през 2022 г. През района минават близо девет бури, които забавят целия процес.