Преди месец много световни медии публикуваха кадри от многохилядните протести на Майорка - жителите се обявиха против масовия туризъм, който създава много трудности на местното население, пише DW. Испания е една от най-популярните цели за пътувания, особено през лятото. Но според статистическите данни на Световната туристическа организация UN Tourism, тя е едва на второ място в рейтинга на най-популярните държави с около 85 милиона туристи годишно.

А цел номер едно е Франция - не на последно място благодарение на града на любовта Париж, който за мнозина е просто задължителен. Миналата година страната е била посетена от 100 милиона гости от чужбина. Оттам нататък сред десетте най-посещавани страни са САЩ, Италия, Турция, Мексико и Великобритания.

Австрия - тайният шампион благодарение на германците

Миналата година забележителностите в Германия са били разгледани от 34,8 милиона туристи, в резултат от което тя заема осмо място. Последните две от десетте са Гърция и Австрия. Но ако се съотнесе количеството на гостите към броя на местните жители, Австрия се оказва истинският лидер в класацията за 2023-а година. Според данните - на един местен жител са се падали 3,4 туристи. За сравнение: в Испания този показател е 1,8, във Франция - 1,5.

Като туристическа дестинация Австрия дължи популярността си до голяма степен на германците - миналата година в страната е имало 57 милиона нощувки на германци. А Испания е втората най-търсена от тях държава.

Най-популярният град за туристите

Австрийската столица Виена логично е най-интересна за туристите - както през лятото, така и през зимата. Но класацията на градовете с най-голямо количество туристи на човек от местното население се води от Дубровник - с 27 туристи на един местен човек. Тази перла на Адриатика привлича с архитектурното си великолепие и с историческия си чар. Принос има и сериалът "Игра на тронове", част от който е снимана там.

Сред градовете по съотношение на туристите и на местното население също са Венеция, Флоренция, Рейкявик, Амстердам, Лисабон, Порто, Дъблин, Атина и Париж. В Париж например на един местен жител се падат седем туристи.