Вълнуващите истории, забележителните хора, малките романтични улици, или великолепните булеварди на един град, винаги са били вдъхновение за едни от най-великите романисти.

Но за кои градове се пише най-много? Категорично пренебрегваме книгите за пътешествия. Когато става въпрос за художествена литература, британската компания David Wilson Homes е проучила базата данни за електронни книги openlibrary.org, за да разбере кои градове се споменават най-често в литературата.

Трябва да се отбележи, че в openlibrary.org преобладават книгите на английски език. Макар че в платформата са налични над два милиона книги, много малко от тях са на друг език, различен от английския.

Снимка: iStock by Getty Images

Начело на класацията е Ню Йорк. Голямата ябълка присъства в 79 384 книги, почти два пъти повече, отколкото всеки друг град. Призовото място не е изненадваща новина. Ню Йорк е вдъхновяващ град - от "Закуска в Тифани" на Труман Капоти до "Великият Гетсби" на Франсис Скот Фицджералд, той е изтъкан от вълнуващи истории, които просто очакват да бъдат разказани. Второто място заема Вашингтон, който присъства в класацията с 43 977 книги, следван от Рим с 34 981 книги. Италианската столица оглавява и някои жанрови класации като града, който вдъхновява най-много "класически" и "поетични" книги.

В топ 10 попадат още Лондон в 31 368 книги, Париж - 22 497, Сан Франциско- 13 480, Бостън -12 827, Берлин -10 185, Лос Анджелис - 9 438, Чикаго - присъстващ в 9 183 книги, допълва TimeOut.

Снимка: iStock by Getty Images