Ако прогнозите за летния сезон и родното Черноморие не изглеждат много оптимистични и всеки хотел се бори за повече заетост, едно малко селце в Испания е готов да забрани изцяло достъпа на туристи.

Село Бинибека Вел на остров Менорка е започнало да недоволства от хилядите инфлуенсъри, които пристигат и много щателно документират своята ваканция. Домакините са гостоприемни, но годишно трябва да посрещат повече от 800 хиляди гости, а пикът е през топлите месеци от май до октомври. Тази година става ясно, че очакваните гости ще бъдат около един милион души и точно това число е изпитание за Бинибека Вел.

Снимка: iStock by Getty Images

Не всички гости са толкова добронамерени, както споделя местното законодателство, а тази година може да се стигне до кардинално решение - никакви туристи.

Малкото селце е почти копие на остров Санторини в Гърция - известен с подобна посещаемост всяка година. На испанския остров ще откриете бели къщи, красиви плажове и синя вода, която омайва всеки един посетител.

Благодарение на TikTok и Instagram постове, заснети по улиците на малкия оазис, се наблюдава драстичния скок на туристи през последните няколко години. Бинибека Вел е локация, която впечатлява с качествено обслужване, разумни цени, прясна храна в ресторантите и достатъчно красота за жадните туристически очи.

Снимка: iStock by Getty Images

С подобни качества е ясно, че всеки човек иска да отиде и да зърне малкото райско кътче. Рекламата на инфлуенсърите се разпространява толкова бързо, че е достатъчно да потърсите тази локация в социалните мрежи и да останете очаровани от кадрите.

Проблемът на Менорка се крие в самите гости. Местните жители отдавна се оплакват от невъобразимия шум и хаоса, който трябва да преживяват всеки ден в рамките на почти цяла година. Миналата година са въведени и мерки, в които местните могат да получат до 15 хиляди евро, ако се включат в почистването на острова в края на туристическия сезон.

Властите на Бинибека Вел налагат и ново правило - посетители се допускат от 11 часа преди обед до 8 часа вечерта. Сигурно си мислите, че това са особено крайни мерки, но местните са на съвсем друго мнение. Истории за гости от ада има повече, отколкото може да запишете. Един собственик си спомня, че миналата година е имало турсити, които са влезли в градината му и са се настанили на масата му. Други са прескачали огради и са влизали в домовете напълно нежелани.

Снимка: iStock by Getty Images

В малкото селце има около 195 къщи и достатъчно табели, които посочват, че това е частна собственост. Всички осъзнават, че ситуацията излиза извън контрол и ще се отрази негативно на хотелите, ала търпението е изчерпано.

Бинибека Вел не е единствената локация, която ще се бори с туристическата напаст - Венеция вече наложи такса на гостите си, които идват само за ден. Тя посреща повече от 30 милиона туристи на година, ала само 3.2 милиона остават за повече от вечер. Всеки гост на потъващия град ще трябва да заплати сумата от 5 евро, за да влезе.

Езерото Комо ще се превърне в друга дестинация, поставяща червен флаг и ще обмисли варианти за редуциране на човешкия поток през сезона.

Снимка: Вера Александрова

Остров Бали се включва в това движение и ще обръща внимание на локалното културно наследство и природа. Освен красиви плажове и невероятна природа, островът може да покаже и активни вулкани, скрити пътеки и свещени храмове. От тази година е наложена и такса от 8.6 евро. Таксата може да се заплати онлайн или при кацането на самолета. Единствено жителите на Индонезия са освободени от подобни такси.

Снимка: Getty Images

Липсата на възпитание сред някои туристи е накарала властите в Бали да започнат да действат по-кардинално и открито срещу гости на градус. Миналата година са арестувани трима пияни руснаци, които са танцували в свещения храм Пенгубенган.

Снимка: iStock by Getty Images

Япония е една от последните, които обявяват, че ще вземат мерки срещу туристите. Проблемите при тях се крият в локациите за незабравими кадри с инфлуенсърски характер. Вниманието е насочено към град Фуджи Кавагучико и местен магазин, където туристите застават, за да се снимат с планината Фуджи на заден план. Проблемът е, че докато се позира за снимка, туристите не обръщат внимание на трафика и се излагат на риск.

Възможно е да има сваляне на мерките, но само в онези моменти, когато доброто възпитание и спазване на законите ще накара домакините да отворят отново врати.