Полетите от София към Скопие и Тирана на българската авиокомпания "Гъливеър" (GullivAir) не са прекратени, а само временно спрени. Това съобщи Българската телеграфна агенция, позовавайки се на собственика на компанията Янко Иванов. По-рано се появиха информации в публичното пространство, че редовните полети до тези дестинации са спрени. 

Янко Иванов обяснява, че прекъсването на полетите се налага поради вътрешно техническа организация, свързана със смяна на типа самолети, които компанията използва. Той не посочва кога полетите ще бъдат възобновени.

В началото на май авиокомпанията съобщи, че прекратява договорните си отношения с лизингодателя на самолета, с който оперираше тогава, като наема нов самолет от същия модел ATR 72. 

Първият полет на въздушната линия София - Скопие - София беше открит на 26 март 2022 г., , като беше съобщено, че авиопревозвачът ще извършва полети два пъти седмично - в събота и в понеделник. Това бе сред първите неща, с които министър-председателят Кирил Петков се ангажира след встъпването си в длъжност при посещението му в РСМ през януари.

"Когато обсъждахме този въпрос, разглеждахме две възможности. Първата беше полетите да бъдат напълно комерсиални, тоест в зависимост от интереса от страна на пътниците, а втората включваше субсидиране от страна на правителствата, при което Република България пое върху себе си този ангажимент", коментира македонският външен министър Буяр Османи.

Въздушна линия София - Скопие е имало и преди, но през 2010 г. бе закрита след кратко съсъществуване, като причината предполагаемо е финансова нерентабилност.