Вече от доста дни на много места в Гърция пламъците застрашават населени места и туристически центрове.

На кои места горят пожари

Най-големите пожари са на остров Родос - те горят вече почти цяла седмица. На уикенда огнената стихия на много места излезе изцяло извън контрол. Десетки хиляди туристи в Гърция трябваше да бъдат евакуирани. Гръцките пожарникари се опитват да ограничат диапазона на пожарищата, за да не засегнат нови села и местности. В първите часове на деня (24.7) специалните самолети и хеликоптери за гасене на пожари отново подеха борбата с пламъците на множество места, включително около Лаерма, Лардос и Асклипио.

Все пак 90% от хотелите на остров Родос са останали незасегнати от пламъците, както съобщават местните власти. Хилядите туристи, които бяха принудени да напуснат хотели и квартири от популярното туристическо градче Линдос, са прекарали втора поредна нощ в спортни зали и училища. Мнозина чака възможност да се доберат до полети, с който да напуснат остров Родос.

Корфу, Евбея, Евия, Пелопонес

Гори и на остров Корфу, където имаше продължителна суша. Междувременно горският пожар там е овладян.

Обширни пожари са регистрирани също на островите Евбея и Евия, в близост до Каристос, както и на полуостров Пелопонес, близо до малкия пристанищен град Егио. Там също бяха евакуирани множество села. До момента няма пострадали, съобщават от спасителните служби.

В повечето региони на Централна и Южна Гърция, както и на многобройни острови, опасността от горски пожари е изключително висока. Това ще остане така и през следващите дни, предупреди гръцката Гражданска защита.

Защо пожарите са толкова екстремни?

Вече от доста дни Гърция е обзета от невероятни горещини с температури, които на много места надминават 40 градуса. Още преди това в страната беше горещо и сухо. Причините за сегашните пожари все още не са изяснени. Поради силните ветрове в последните дни вилняха огромни горски пожари в западната част на Атика - в региона около столицата Атина, също и в Лутраки, в близост до Коринт, както и на остров Родос.

"Ситуацията в Родос е особено критична, защото пожарът все още не е овладян", заяви говорителят на гръцката пожарна охрана Василис Ватракоянис. Налице е "взривоопасна смесица от ниска влажност, високи температури на въздуха и силен вятър".

Колко души са били евакуирани?

В югоизточната част на остров Родос само в съботния ден (23.7) около 20 000 души бяха изведени на безопасно място. Това беше една от най-мащабните операции по евакуация в досегашната история на Гърция.

На остров Корфу през нощта срещу понеделник (24.7) са били евакуирани над 2400 души. Междувременно горският пожар е овладян. Туристите могат постепенно да се върнат в хотелите си, съобщи местното държавно радио.

Какви мерки взимат гръцките власти

Гръцкото министерство на външните работи създаде кризисен щаб на летището в Родос, който да обслужва закъсалите туристи от чужди държави, включително и тези, чиито документи за самоличност са останали по хотелите. Това съобщи гръцката държавна телевизия ERT. Много хора е трябвало да бягат от пожара, без да имат възможност да вземат своите вещи и документи. Освен това кризисният екип на Гражданска защита е създал два телефонни номера за чужденци, които издирват своите близки.

Материалът е публикуван в DW>>